Послухалася 6 порад, і мій сад буяє білим квітом! Мама розповіла, як саджати гарденію та доглядати за нею

Гарденія – вічнозелений чагарник з гарними пахучими квітами. І коли я послухалася поради своєї мами про те, як правильно саджати гарденію і доглядати за нею, мій сад буквально вибухнув білим цвітом!

Ці елегантні чагарники з квітами кольору слонової кістки можуть стати справжньою окрасою будь-якого саду, якщо дотримуватися певних правил при їхньому вирощуванні. Результати можуть бути приголомшливими: гарденії можуть виростати до чотирьох метрів заввишки.

Трохи про самі гарденії

Сьогодні існує понад 200 видів рослини, кожен з яких має свої особливості. Найпопулярніший вид – гарденія серпнева, також відома як капський жасмин. Її великі кремові квіти і темно-зелене листя роблять її ідеальним вибором для саду.

Інші відомі види – лісова гарденія з великими білими квітами і гарденія таїтянська, відома як квітка Тіаре, яка має маленькі, але дуже ароматні квіти.

Садівники розповіли все про гарденію: як саджати та доглядати
Садівники розповіли все про гарденію: як саджати та доглядати

Гарні квіти цієї рослини, поодинокі або махрові, залежно від виду, мають кремовий колір і виділяють аромат, що нагадує ваніль. Їх відтіняє глянцеве темно-зелене вічнозелене листя. Щоб побачити цвітіння, яке може тривати й до жовтня, потрібно дочекатися червня.

Як і де правильно саджати гарденію

Гарденія належить до родини рубієвих і є напіввитривалим чагарником, який походить з Азії та Південної Африки. Це крихка рослина, яка потребує особливої уваги.

Саджати гарденію краще в травні або червні, вибираючи глибокий, легкий, прохолодний, добре дренований ґрунт з кислим pH. Якщо у вашому регіоні клімат м’який, гарденія може чудово рости у відкритому ґрунті. В іншому випадку краще саджати її в горщик, щоб мати можливість захистити рослину від морозів.

Гарденія не любить протягів і сильного вітру, тому варто вибирати захищені місця для її висадки. Вона віддає перевагу напівтіні, тому не слід розміщувати її під прямим сонцем. А якщо вирощуєте гарденію в приміщенні, забезпечте їй непряме світло та уникайте розміщення біля радіаторів або камінів, які можуть пересушити повітря.

Як доглядати за гарденією?

Гарденія вимагає помірного поливу, причому його частота залежить від сезону: влітку – двічі на тиждень, а взимку – раз на десять днів. Важливо слідкувати й за вологістю ґрунту та уникати застою води, який може призвести до загнивання коріння.

Для поливу найкраще використовувати чисту або дощову воду, оскільки водопровідна може містити занадто багато вапна, яке не підходить для цієї рослини.

Влітку гарденію можна підживлювати спеціальним добривом для стимулювання цвітіння. Не забувайте регулярно обрізати сухі та хворі частини рослини, а також зів’ялі квіти.

Садівники розповіли все про гарденію: як саджати та доглядати
Садівники розповіли все про гарденію: як саджати та доглядати

Як боротися з хворобами гарденії?

Ця тендітна рослина може бути вразлива до різних шкідників і хвороб, таких як попелиця, борошнистий червець і ботритис. І це – не повний перелік.

Але з цим усім можна ефективно боротися. Так, для боротьби з попелицею можна використовувати природних хижаків, як-от сонечка. Від борошнистого червця допоможе розчин чорного мила з додаванням рослинної олії, а для боротьби з ботритисом (відомим також як сіра чи благородна гниль) можна використовувати фунгіциди або бордоську суміш.

Дотримуючись цих простих порад ви зможете створити ідеальні умови для гарденії, яка буде радувати око своїм пишним цвітом щороку.

Популярне

Подібні новини