Бабуся ахнула: “Звідки в тебе такі грона малини?” А я просто все за порадою свекрухи в серпні зробила!

У серпні обов'язково потрібно обрізати, прополоти, підгодувати та замульчувати кущ малини, щоб зібрати хороший урожай ягід наступного року. Але давайте про все по порядку.

Насамперед треба обрізати всі старі пагони, з яких збирався врожай. На вересень залишати цю справу не потрібно, адже чим раніше обрізати, тим більше корисних речовин дістанеться молодим гілочкам, що готуються до майбутнього плодоношення.

Обрізати потрібно під корінь, без високих пеньків. Більше того, обрізаємо і деякі молоді гілки, які загущатимуть кущ. Між кущами залишаємо щонайменше 70 сантиметрів вільного простору і обов’язково прополюємо ділянку з малиною. Бур’яни взимку взагалі не потрібні. Потім треба підгодувати кущ.

У серпні потрібно вносити легкозасвоювані добрива на основі фосфору та калію, адже попереду зима, і ці два мікроелементи допоможуть пагонам визріти і підготуватися до майбутньої врожайності.

Найкраще підживлення – це монофосфат калію. На відро води розводимо столову ложку добрива і поливаємо таким розчином кожен квадратний метр посадок малини. Якщо такого добрива у вашому арсеналі немає, можете використовувати деревну золу.

Експерти розповіли про догляд за малиною в серпні
Експерти розповіли про догляд за малиною в серпні

Пізньої осені можна буде підгодувати кущі ще раз – вже коли опаде все листя, можна внести повільні добрива з магнієм та кальцієм. Робити глибоке перекопування ґрунту не слід, адже кущі мають дуже поверхневу кореневу систему, тому є ризик серйозно пошкодити їх.

А ось трохи розпушити ґрунт дуже корисно. Також можна використовувати компост або перегній у ролі мульчі. На початку жовтня не забудьте підв’язати гілки малини, щоб вони опинилися під снігом і не перемерзли у суворі морози.

Популярне

Подібні новини