85-річна бабуся-сусідка показала цю дієву схему пересаджування лілії: ефект – клумба фантастично “буяє”

Лілії, як і всі рослини, потребують догляду, і одним із важливих етапів є пересадка. Дізнайтеся, коли найкраще пересаджувати лілії і як правильно виконати цю процедуру.

Коли саме варто пересаджувати лілії

Проводити пересаджування цих квітів радять навесні, влітку або восени, залежно від мети та потреб квітникаря, а також сорту та віку рослин. Зокрема, вік і сорт лілій визначають час їх цвітіння, що впливає на оптимальні терміни пересадки.

Зазвичай ці квіти варто пересаджувати не раніше ніж через 30–40 днів після завершення цвітіння, щоб цибулини мали можливість відновитися після витрачених ресурсів. Часто пересадку лілій проводять між кінцем серпня і кінцем вересня. Проте пересаджувати лілії можна не тільки восени, але й навесні та навіть в розпалі літа.

Крім того, в окремих випадках, коли виникає необхідність термінової пересадки, то тоді лілії можна пересаджувати в будь-який час року. Однак важливо використовувати метод перевалки, щоб зменшити стрес для рослини.

Варто пам’ятати, що основне правило для пересаджування всіх рослин – уникати пересадки під час цвітіння, звичайно ж, якщо це не є терміновою необхідністю.

Після пересаджування лілії за цією ефективною схемою мій сад просто буяє цвітом
Після пересаджування лілії за цією ефективною схемою мій сад просто буяє цвітом

Як правильно пересаджувати лілії

Після того як ви визначили найзручніший час для пересадки лілій, можна приступати до роботи. Але перш ніж почати, потрібно підготувати необхідний інвентар – лопату та засоби для протруювання, такі як марганцівка тощо. Далі залишається лише дотримуватися техніки пересадки, яка забезпечить успішний результат.

Перш за все, пересаджуючи лілії, слід діяти обережно – не тягнути рослину за стебло, щоб уникнути пошкодження цибулин, розриву коріння та втрати діток. До того ж не забувайте ретельно оглядати очищені від ґрунту цибулини, видаляючи відмерле коріння та знімаючи коричневі або пошкоджені лусочки з плямами бурого кольору. Також не забудьте провести обробку дезінфікуючими засобами.

Окрім того, експерти рекомендують обирати для лілій відповідний ґрунт. Зокрема, ці квіти краще ростуть у пухкому, легкому ґрунті з хорошим дренажем. Ідеальною буде ділянка, що отримує багато сонячного світла або має часткову тінь. Уникайте висаджування цих квітів поруч з трояндами, оскільки вони швидко розростаються і можуть затінювати лілії.

Коли всі підготовчі роботи завершені, слід викопати ямки глибиною, що втричі перевищує висоту цибулини, розмістити в них ці цибулинки, засипати їх землею і добре полити. Зверніть увагу, що після завершення процедури лілії необхідно постійно поливати, а особливо під час сухих періодів.

Популярне

Подібні новини