200 мл цього “рідкого золота” на 2 літри води – і гнилих яблук більше не буде: обробляю яблуні цим розчином

Моніліальна гниль, також відома як плодова гниль, є найбільш поширеним грибковим захворюванням яблунь. Розповідаємо, як без зайвих зусиль прибрати це неприємне явище.

Профілактика гнилі на яблуках

Для профілактики плодової гнилі важливо регулярно проводити обрізку дерев навесні та восени. Вона допомагає покращити освітлення і вентиляцію крони. Необхідно також своєчасно видаляти всихаючі гілки і плоди з ознаками гниття.

Догляд за пристовбуровими колами, включаючи підживлення дерев макро- і мікроелементами, допомагає зменшити ризик зараження не лише плодової гнилі, але й інших небезпечних хвороб.

Крім того, під час збору врожаю важливо обережно поводитися з плодами, щоб уникнути їх пошкоджень. Найкраще зберігати яблука у сухому місці при температурі, близькій до 0° C.

Способи боротьби з гниллю на яблунях

Хоча правильна агротехніка може суттєво зменшити ризик моніліозу, часто неможливо уникнути його повного контролю без фунгіцидів.

Для профілактики весняного зараження обприскуйте дерева препаратами, що містять мідь, такими як 3 %-ва бордоська рідина, Абіга-пік, Оксихом або Хорус, відповідно до інструкцій. На кожне дерево слід витратити не менше 2 літрів розчину під час кожної обробки.

Гнилих яблук більше не буде: обробляю яблуні цим розчином
Гнилих яблук більше не буде: обробляю яблуні цим розчином

Для покращення ефективності обробки бордоською рідиною додайте в розчин 300 грамів вапна на 10 літрів води.

За 3-4 дні до початку цвітіння яблунь проведіть ще одне обприскування 1 %-вим розчином бордоської рідини або використовуйте 1 %-ву суспензію колоїдної сірки чи препарат Фітолавін. Якщо виявите падалицю, повторіть обприскування.

За місяць до початку збору врожаю слід провести профілактичне обприскування саду з використанням Фітоспорину-М або розчину йоду (у 10 літрах води розвести 10 мілілітрів препарату і рівномірно обприскати дерева). Через 3 дні повторіть процедуру.

Восени після збору врожаю обробіть дерева розчином мідного купоросу (на 10 літрів води 100 грамів засобу), використовуючи по 2-3 літри на кожне дерево. Це допоможе знищити залишки інфекції.

Популярне

Подібні новини