Коли краще збирати врожай картоплі на городній ділянці у 2024 році? Подруга з села дала пораду на всі 100

Картопля є однією з найбільш поширених овочевих культур у різних країнах світу. Проте, щоб досягти максимального врожаю, необхідно знати, коли найкраще збирати картоплю.

Час збирання врожаю картоплі у городників різниться. Деякі починають викопувати перші кущі вже в липні, особливо якщо вирощували ранні сорти, тоді як інші дотримуються традицій і чекають на початок осені. Визначення оптимального часу для викопування залежить від багатьох факторів, таких як сорт картоплі, кліматичні умови регіону, частота поливів, використання добрив тощо. Важливо не помилитися з вибором часу збору, оскільки викопування картоплі в неправильний момент може залишити вас без запасів на зиму.

Коли варто копати картоплю

В основному в середній смузі картоплю збирають у серпні-вересні, коли спека вже спала, але сезон дощів ще не розпочався. Проте вибір оптимального часу залежить не тільки від кліматичних умов, а й від посадженого сорту.

Для того, щоб полегшити процес викопування картоплі, за декілька тижнів до цього зріжте висохле бадилля та з рядків приберіть великі бур’яни. Це допоможе вам краще орієнтуватися під час роботи й уникнути зайвого відволікання на додаткові процеси.

Уже багато років визначаю за цими ознаками, що врожай картопельки вже можна збирати
Уже багато років визначаю за цими ознаками, що врожай картопельки вже можна збирати

Коли збирати картоплю для зберігання

Для тих, хто замається вирощуванням середньопізніх та пізніх сортів картоплі, ідеальний час для збору врожаю – кінець серпня або початок вересня. У цей період бульби вже набрали максимум корисних речовин з бадилля, покрилися щільною шкіркою і припинили свій ріст. Після повного висихання наземної частини, картопля залишається в землі, але тривале зберігання в таких умовах небажане.

Якщо ви помітили, що бадилля на картоплі жовтіє і сохне, плануйте розпочати збори через три тижні.

Для того, щоб впевнитися, що час для викопування настав, проведіть тест. Для цього оберіть кілька кущів з бадиллям різних ступенів висихання та викопайте їх. У тому випадку, коли шкірка на бульбах міцна і не відшаровується, а переважна більшість картоплин легко відокремлюються від куща, то вже можна розпочати збір врожаю. Якщо ж деякі кущі ще мають зелений колір бадилля, то тоді почекайте приблизно до другої половини вересня.

Популярне

Подібні новини