Більше не означає краще: високе бадилля картоплі – ворог урожаю. Це я почула в черзі на базарі і згодна

Щоб зібрана з городу картопля довше зберігалася в погребі та не гнила необхідно дотримуватих певних агрономних правил, про які й піде мова у нашій статті.

По-перше, ранню картоплю збирають поки листя ще зелене. А от збір картоплі, яка має зберігатися всю зиму, наприкінці серпня і на початку вересня збирають після того, як засохне бадилля.

До того часу картопля добре розвинулася і має щільну шкірку. Саме тому не рекомендується збирати врожай раніше, адже тоді шкірка буде тонкою і про жодне довготривале зберігання й мови не може бути.

Щоб уникнути грибкових захворювань плодів під час зберігання, обов’язково потрібно за два тижні до збирання врожаю зрізати бадилля, залишивши лише 10 сантиметрів від землі.

Городники розповіли про важливу дію перед збором картоплі
Городники розповіли про важливу дію перед збором картоплі

Викопувати картоплю краще за сонячної погоди. Плоди на землю не викладають – для цього варто підготувати суху тканину або папір. Після викопування картоплю слід негайно перенести до приміщення та висипати на підлогу для кращого провітрювання й підсушування. Пошкоджені бульби необхідно відразу видалити та вжити в їжу.

Картоплю, яку плануємо використовувати для майбутньої посадки, слід одразу помити у воді, добре просушити у світлій кімнаті та озеленити на відкритому світлому місці протягом 2-3 днів. Це необхідно для того, щоб насіння краще зберігалося і не піддавалося впливу шкідників, зокрема мишей. Бульби, відібрані для споживання, також потрібно добре просушити, але не озеленювати на сонці.

Якщо картопля була пошкоджена фітофторою, бульби потрібно промити, висушити і лише потім складати на зберігання. Якщо бульби не отримали опіків, не лежали на землі та не були пошкоджені, вони добре зберігатимуться. Після викопування їх слід залишати на сонці не більше ніж на одну годину, інакше під час зберігання картопля може загнивати.

Популярне

Подібні новини