Як сіяти гірчицю восени для добрива: розбираємо 5 помилок городників при роботі з сидератами для ґрунту

Сидерати належать до рослин, які вирощують для покращення якості ґрунту, пригнічення росту бур'янів, підвищення родючості тощо. Однак вони не збираються для врожаю.

Багатьом городникам сидерати вже давним-давно відомі завдяки своїм цінним властивостям. Існує безліч різновидів сидератів. Однак далі у матеріалі ми зосередимося тільки на одному з них – гірчиці.

Зазвичай гірчицю застосовують восени для оздоровлення та удобрення ґрунту. Такий спосіб вважають дієвим, адже він дозволяє поліпшити стан землі на ділянці природним шляхом. Відтак, використання гірчиці дає можливість відмовитися від мінеральних добрив, що позитивно вплине на якість вирощених продуктів.

Правильний посів гірчиці восени

Посів гірчиці восени є поширеною практикою серед досвідчених городників. Вони зазвичай висівають її протягом усього сезону, але оптимальний час для посіву – приблизно за 30 днів до посадки основних культур. Такого часу більш ніж достатньо для того, щоб гірчиця збагатила ґрунт поживними речовинами.

Крім того, гірчицю часто висівають восени, відразу ж після збору врожаю. Це сприяє оздоровленню та удобренню землі. Насіння зазвичай розміщують рядами, зберігаючи між ними відстань не менше 15 сантиметрів.

Ці 5 помилок допускає багато городників: розповідаємо про всі тонкощі при вирощуванні гірчиці як добрива
Ці 5 помилок допускає багато городників: розповідаємо про всі тонкощі при вирощуванні гірчиці як добрива

Інший спосіб полягає в тому, щоб розсипати насіння по поверхні ґрунту та загребти його за допомогою граблів. Проте такий метод менш ефективний, тому що витрати насіння значно вищі (вдвічі більше порівняно з посівом рядами). Якщо восени спостерігається суха погода, тоді радять забезпечити систематичний полив.

Фахівці особливо рекомендують сіяти гірчицю після збирання врожаю полуниці або картоплі, щоб відновити родючість ґрунту й отримати рясний урожай уже в наступному сезоні. У теплі місяці насіння слід закладати на глибину приблизно до 3 сантиметрів. Завдяки швидкому росту гірчиці перші сходи з’являються вже орієнтовно через три-чотири дні.

Протягом місяця рослина досягає висоти близько 15 сантиметрів. Її слід зрізати перед цвітінням. Гірчицю зазвичай скошують та відразу ж закладають у ґрунт, що забезпечує землю достатньою кількістю поживних елементів.

Під час осінньої посадки гірчицю радять залишати у ґрунті на зиму. Саме тому земля має змогу залишитися доволі пухкою. Таким чином, такий сидерат дозволяє ефективно оздоровити ділянку.

Популярне

Подібні новини