Томатний “реанімобіль”: розповідаю, як я воскресила помідори у вересні. Фітофтора втекла, піджавши хвоста!

Восени створюється далеко не найсприятливіша погода для вирощування томатів, але завдання кожного дачника — продовжити плодоношення настільки, наскільки це можливо.

У цій статті ми розповімо про всі заходи, які можна вжити для досягнення цієї мети.

Томатам дуже потрібне світло, тому важливо збільшити світловий день. Якщо у вас є можливість встановити лампи в теплиці та вмикати їх після заходу сонця, кущі чудово відреагують на це.

Другим важливим фактором є тепло. Якщо вдень у серпні та вересні на вулиці ще тепло, то після заходу сонця температура може знижуватися до критичного рівня. Якщо вам потрібен великий урожай томатів, рекомендується встановити теплову гармату в теплиці та підтримувати температуру близько 20 градусів.

Городники розповіли, як збільшити плодоношення томатів
Городники розповіли, як збільшити плодоношення томатів

Приділіть увагу поливу. Робити це потрібно не частіше ніж раз на тиждень і лише теплою водою. Щоб зберегти тепло та вологу в ґрунті, обов’язково мульчуйте грядки. Для покращення зав’язування плодів можна проводити запилення рослин вранці, злегка струшуючи квіткові кисті. Також обов’язково захищайте кущі від грибкових інфекцій та фітофтори.

Для цього можна застосовувати обприскування йодно-молочним розчином або купити безпечні біопрепарати. Не забувайте про вечірнє провітрювання. Хоча на вулиці вже холодно, відчиняти всі двері не потрібно, але залишити відкритими кілька кватирок обов’язково.

Якщо ви помічаєте, що кущ уже не справляється з великою кількістю зав’язей на томатах, слід прищипнути його, щоб прискорити дозрівання наявних плодів. І, звичайно, не забувайте про підживлення. Якщо в липні ми могли використовувати багато різних підживлень, то зараз потрібно майже повністю обмежити азотні добрива та зосередитися на внесенні калію, кальцію та фосфору. Робити це слід переважно кореневим способом, щоб листя не відчували стресу. Дуже добре підходить дріжджове підживлення, яке стимулює ріст плодів!

Популярне

Подібні новини