Щоб півонії квітли та розросталися, завжди перед зимою роблю їм це СПА: це поки найкраща схема догляду

Прекрасні пишні півонії завжди милують око. Зараз — саме той час, коли можна закласти потенціал їхнього цвітіння на наступний рік. Як це зробити дізнайтеся у матеріалі.

Наприкінці серпня починається підготовка півоній до зими, і від того, наскільки ретельно ви виконаєте цей процес, залежить стан рослин надалі. Тож розгляньмо основні етапи.

Обрізка

Чому листя півонії жовтіє
Експерти розповіли, як подбати про родючість півоній перед зимою

Один із найважливіших етапів — це обрізка стебел і листя. Наприкінці серпня починається поступове відмирання надземної частини рослини, тому варто почати обрізку. Рекомендується зрізати стебла на висоті 5-7 см від рівня ґрунту. Втім, важливо залишити невелику їхню частину для захисту кореневої системи від холодів.

Підживлення

Підживлення півоній у серпні допоможе зміцнити кореневу систему, тому саме зараз варто внести калійно-фосфорні добрива. Це сприяє накопиченню поживних речовин у коренях, що позитивно вплине на цвітіння наступного року. Використовуйте добрива відповідно до інструкцій на упаковці, бо ви ж знаєте: “що занадто, то не добре”

Розподіл і пересадка

Експерти пояснили, чому на півоніях може жовтіти листя та що робити в такому разі
Експерти розповіли, як подбати про родючість півоній перед зимою

Кінець серпня — ідеальний час для розподілу і пересадки цих квітів, особливо якщо рослини вже довго ростуть на одному місці й почали слабше цвісти. Викопайте кущ, обережно розділіть кореневу груду на кілька частин так, щоб кожна мала 3-5 бруньок, і пересадіть на нове місце.

Мульчування ґрунту

Мульчування ґрунту навколо півоній — важливий етап у підготовці до зими. Використовуйте органічні матеріали, такі як солома, компост або торф, щоб укрити землю навколо рослин. Шар мульчі в 5-10 см допоможе захистити коріння від промерзання, зберегти вологу в ґрунті.

Полив

Експерти пояснили, чому на півоніях може жовтіти листя та що робити в такому разі
Експерти розповіли, як подбати про родючість півоній перед зимою

У останні дні місяця варто провести рясний полив півоній, щоб забезпечити кореневу систему достатньою кількістю вологи перед настанням холодів. Після цього поступово зменшуйте кількість поливів, щоб рослини підготувалися до зимового спокою. Перед настанням морозів варто провести останній огляд і, за необхідності, додатково вкрити їх на зиму.

Популярне

Подібні новини