4 дії – і теплиця стерильна: після збору врожаю обов’язково до виконання. Плісняву та хвороби як вітром здує

Теплиця вимагає особливого догляду, який сприяє продовженню її довговічності. До обов'язкового комплексу заходів належить осіннє знезараження, яке забезпечує захист рослин від шкідників та інфекцій.

Підготовка плівкової теплиці восени є важливим агротехнічним заходом, який допомагає боротися зі шкідниками та хворобами культур. Для проведення дезінфекції покриття парника, зокрема, тепличної плівки, каркасних деталей, а також ґрунту часто проводять обробку за допомогою розчину хлорного вапна (на 10 літрів води знадобиться 400 грамів ) чи мідного купоросу (на 10 літрів води потрібно 100 грамів).

Найбільш популярним методом знезараження плівкових теплиць з дерев’яним каркасом є використання сірчаних шашок. Це недорогий і надзвичайно дієвий метод дезінфекції. Дим від шашок проникає навіть у важкодоступні місця, стики і щілини, гарантуючи знищення шкідливих бактерій, мікробів та спор грибків.

Сірчана шашка на вигляд як одна велика чи декілька менших таблеток, у складі яких є активна речовина (сірка) та гніт для здійснення підпалу. Перед використанням закрийте всі отвори та щілини в теплиці. Шашки розставляють на негорючі поверхні по всьому периметру, з розрахунку одна таблетка на п’ять куб. м. Обпалюють гніт, після чого щільно закривають кватирки та двері, залишаючи шашки тліти на два-три дні. Після закінчення цього часу теплицю слід провітрити та вимити стінки за допомогою мильного розчину. Така дезінфекція ефективно знищує шкідників, плісняву, грибки тощо.

Роблю ці 4 перевірені роками дії після збору врожаю – і в теплиці стерильна чистота
Роблю ці 4 перевірені роками дії після збору врожаю – і в теплиці стерильна чистота

У разі теплиць з плівки на металевому каркасі для знезараження радять застосовувати хлорне вапно, оскільки сірка може спричинити корозію металевих конструкцій. Для цього готують розчин хлорного вапна (на 10 літрів води потрібно 400 грамів), розмішують його і залишають настоюватися на чотири-п’ять годин. Потім отриманим розчином обробляють усі поверхні всередині теплиці та щільно закривають її на два-три дні.

Наступний простий і доступний метод знезараження теплиці – це використання нехлорного відбілювача, який містить перборати. Відтак, відбілювач розводять у воді згідно з інструкцією для відбілювання білизни, після чого обприскують всі поверхні всередині теплиці. Однак дуже важливо, щоб температура повітря не опускалася нижче 5˚С.

Щоб вимити теплицю з плівки зсередини, варто застосовувати мильний розчин на основі господарського мила (на одне відро води один брусочок). Отриманий розчин слід нанести на забруднені поверхні, залишити приблизно на 5-10 хвилин, а після цього ретельно змити. Також рекомендується обробити опори та садовий інвентар.

Популярне

Подібні новини