Перестали дозрівати помідори: зелених багато, стиглих одиниці — вирішила це всього 1 ложкою дієвого засобу

Цього року на форумах дачники постійно говорять про те, що у багатьох помідори не дозрівають. Навіть з ранньостиглими сортами є нюанси. Втім, є спосіб виправити ситуацію.

Останнім часом чимало дачників розповідають, що навіть ранньостиглі сорти томатів не дозрівають вчасно. Мовляв, і підживлювали добре, і зав’язі плодів дуже гарні з’явилися, але от ніяк вони не хочуть зашарітися.

Дійсно, навіть при фосфорно-калійному підживленні, яке, здається, має дати рослині всі можливі поживні елементи, може з’явитися така проблема. Причина криється на поверхні, і — це нестача бору. Його дефіцит може призвести до серйозного погіршення врожаю, аж до повної загибелі рослин.

Садівники розповіли, як запобігти фітофторозу помідорів
Городник розповів, як простимулювати стиглість томатів

Бор відіграє важливу роль у формуванні зав’язей, які є основою майбутніх плодів. Якщо його недостатньо, рослина не здатна повноцінно засвоювати поживні речовини, що призводить до порушення процесів дозрівання.

Зав’язі просто не утворюватимуться, а плоди, що вже з’явилися, можуть залишатися зеленими та неправильної форми. Крім того, цей мікроелементи важливий для формування імунітету рослини. Його дефіцит робить томати вразливими до різних захворювань, зокрема до фітофторозу. Листя починає набувати жовто-бурого відтінку, і навіть якщо плоди формуються, вони не розвиваються повноцінно.

Підживлюю цим ефективним добривом помідори
Городник розповів, як простимулювати стиглість томатів

Якщо ви помітили, що верхнє листя ваших кущів стало жовто-зеленим, на рослині з’являється надмірна кількість пасинків і прикореневих пагонів, а на плодах, що зав’язалися, утворюються темні сухі ділянки, це свідчить про гостру нестачу цього мікроелемента.

Виправити ситуацію можна за допомогою борної кислоти, яку легко знайти в будь-якій аптеці. Для цього потрібно розвести одну чайну ложку засобу в окропі, а потім додати розчин до 10 літрів води. Отриманим розчином необхідно обробити рослину по листу.

Популярне

Подібні новини