З таким “багатим” врожаєм навіть до сусідки не піду: що робити, якщо кавуни виросли маленькі та не солодкі

Чекаєш на врожай увесь сезон, а потім знімаєш кавуни, які зовсім не такі, як мріяв. Малі та не солодкі, але не варто засмучуватись, бо навіть такі невдачі мають свої причини і шляхи виправлення.

Кавуни – це ягода з характером. Їх не так просто виростити, як здається на перший погляд. Неправильний догляд, погода, брак або надмір вологи – усе це впливає на те, чи будете ви ласувати соковитою ягодою, чи лише дивитися на неї з легким сумом. Якщо ваші кавуни виросли маленькими, то тут винен або ґрунт, або ж ви, як садівник, не змогли задовольнити їхні вибагливі потреби.

Кавуни дуже чутливі до ґрунту. Їм потрібен легкий, піщаний ґрунт з великою кількістю органічних речовин. І якщо ви не подбали про це на початку сезону, то не дивуйтеся, що ваші ягоди виросли недомірками. Не люблять вони і надмірної вологості – занадто мокрий ґрунт може пригальмувати розвиток кореневої системи, а отже, і ріст самого кавуна.

Та якщо справа в ґрунті, тоді все зрозуміло – на наступний сезон підготуєте ділянку краще. А от якщо ягоди несолодкі, тут вже трохи складніше. Кавуни, як і люди, потребують сонця і тепла. Недостатньо сонця – і ви отримуєте не ягоду, а таку собі посередню “кавунячу тінь”. Спробуйте зосередитися на виборі правильного місця для посадки – сонячне, безвітряне, з південним ухилом. І тоді сонце зробить свою справу – наповнить ваші кавуни цукром і смаком.

Що робити, якщо кавуни виросли не солодкі і маленькі
Що робити, якщо кавуни виросли не солодкі і маленькі

Але, звісно, це не все. Ще важливо не перестаратися з поливом на останньому етапі. Коли кавуни починають наливатися, полив слід скоротити. Зайва волога розбавляє цукристість, і тоді ваш кавун більше схожий на несолодкий огірок, ніж на справжню ягоду.

Якщо ж ви вже зняли урожай і виявили, що кавуни не виправдали очікувань, не поспішайте з ними прощатися. Навіть малі й несолодкі кавуни можна використати. Спробуйте зробити з них цукати або варення. Це не тільки дасть змогу зберегти врожай, але й створить з нього щось нове і смачне.

А найголовніше, пам’ятайте: кожен сезон – це урок. І навіть якщо цього року кавуни не вдалися, то наступного ви вже будете знати, на що звернути увагу, як краще підготувати ґрунт, як і коли поливати. Бо справжній дачник – це той, хто вчиться на своїх помилках, перетворюючи їх на досвід і, врешті-решт, на рясний і смачний врожай.

Популярне

Подібні новини