72-річна сусідка-садівниця по секрету розповіла, як доглядати за ліліями після цвітіння: клумба “буяє”

У цей період лілії завершують своє цвітіння, і продовжити цей процес ви, на жаль, не в силах. Однак, щоб у наступному році рослина знову радувала вас розкішними квітами, необхідно трішки постаратися.

Обрізка лілій після завершення цвітіння

Обрізка лілій після завершення цвітіння викликає багато дискусій серед квітникарів. Переважна більшість із них схиляються до думки, що після завершення цвітіння не варто обрізати стебло з квітконосом до самого кореня. Хоча стебло вже не має квітів і не тішить око, воно все ж залишається важливою частиною рослини. Якщо ж обрізати квітконос занадто рано, це може порушити природний обмін речовин у лілії, яка в цей період накопичує поживні речовини для підземної частини – цибулини.

Саме через це фахівці рекомендують залишити квітконос та стебло на рослині до моменту, коли вони самі не почнуть засихати природним чином. Однак зів’ялі квіти краще зрізати одразу, адже коли їх залишити, то розпочнеться утворення насіння.

Полив лілій

Поливання лілій після завершення цвітіння має бути помірним, оскільки надмірної кількості вологи рослина не потребує. При сухій та спекотній погоді достатньо поливати лілії один раз на 7-10 днів. Під час частих дощів варто подбати про захист квітів від надмірної вологості, щоб уникнути загнивання цибулин.

За ліліями після завершення цвітіння в серпні доглядаю тільки за цією перевіреною схемою
За ліліями після завершення цвітіння в серпні доглядаю тільки за цією перевіреною схемою

Підгодівля лілій

Після завершення цвітіння лілії також потребують підживлення. Це необхідно для зміцнення їхньої імунної системи, підготовки до зимівлі та насичення необхідними речовинами. Рекомендується підживити рослини за допомогою золи одразу після цвітіння, а через кілька тижнів використовувати калімагнезію, суперфосфат, сульфат чи монофосфат калію. Однак найкращий варіант – це комплексне добриво для багаторічних квітів, котре враховує сезонні потреби рослин.

Пересаджування лілій

Пересаджування лілій слід планувати після того, коли наземна частинка рослини повністю засохне. Після обрізки можна викопувати цибулини для подальшого пересаджування. Підготовку ґрунту потрібно здійснювати заздалегідь, додаючи розпушувачі та компост. Зверніть увагу, що посадкові ямки мають бути різної глибини: для цибулин великого розміру – 15-20 см, а для дрібніших – до 10 см.

Посаджені цибулини слід добре полити, а зверху присипати за допомогою суміші садової землі та піску. Важливо дотримуватися проміжку між рослинами не менше, ніж 30 см. Якщо пересаджування планується восени, бажано зробити маркери, щоб весною не нанести шкоду паростками.

Популярне

Подібні новини