Підслухала в черзі на базарі, які 5 простих кроки слід зробити, якщо троянда переродилася у шипшину

Інколи так стається, що троянда може перетворитися на шипшину. Таке явище відбувається внаслідок того, що культурне щеплення садової троянди починає слабшати.

Однією з головних причин, чому саме замість троянди росте шипшина, може бути неправильно зроблений вибір підщепи чи неякісне щеплення. У таких випадках “дика поросль” шипшини відбирає у культурної троянди корисні речовини, що призводить до ослаблення і гниття останньої.

Проте навіть якщо саджанці якісні, неправильна агротехніка також може викликати подібні проблеми. Зокрема, поверхневе або, навпаки, надто глибоке садіння, а також неправильне заглиблення місця щеплення роблять кущ вразливим до захворювань, що сприяє появі шипшини.

Також несприятливі ґрунти, надлишкова лужність чи кислотність ґрунту, застій води, дефіцит освітлення та поживних речовин можуть бути причинами загибелі троянди та утворення шипшини.

Для того щоб зберегти троянду, обережно розкопайте землю поруч із коренем, щоб звільнити місце щеплення. Всі пагони, що ростуть від кореня нижче місця щеплення, необхідно зрізати. Місця зрізів варто обробити, дати їм підсохнути, після чого засипати стовбур ґрунтом у такій кількості, щоб місце щеплення було достатньо заглиблено. Через певний проміжок часу троянду потрібно підгодувати за допомогою суперфосфату, а якщо з’являться нові пагони шипшини, тоді повторіть процедуру.

Роблю ці 5 простих кроків – і троянда більше ніколи не перетворюється на шипшину
Роблю ці 5 простих кроків – і троянда більше ніколи не перетворюється на шипшину

Пагони шипшини від троянди можна відрізнити за забарвленням гілочок: пагони культурних сортів зазвичай червонуватого кольору, тоді як у шипшини вони світло-зелені, особливо якщо зростають нижче місця щеплення чи безпосередньо із землі.

Однак світлі та білі сорти троянд можуть також мати світло-зелене забарвлення, тому для визначення сорту варто порахувати кількість листочків: складний лист троянд має п’ять листочків, а шипшини – сім.

Крім того, у культурних троянд листя переважно щільне, напівматове чи глянцеве, тоді як листя шипшини шорстке, дрібніше, видовжено-витягнуте і з видовженим загостреним кінчиком.

Якщо у чайно-гібридної троянди або флорибунди з’являється довгий пагін із малим числом листків, це також може свідчити про шипшину. А от плетисті сорти троянди, хоча й здатні давати швидкорослі пагони, все ж відрізняються від шипшини більшим листям та щільнішою корою з темно-зеленим чи трішки червонуватим відтінком.

Популярне

Подібні новини