Зробіть так – і зефірантес випустить десятки бутонів: ніяка орхідея і петунія не зрівняються з цією красою

Зефірантес належить до цибулинних рослин із сімейства амарилісових. У народі його називають "вискочкою", оскільки він зазвичай розквітає дуже несподівано та швидко, ніби щойно вискочив із-під землі.

Розповідаємо далі у матеріалі, як правильно доглядати за зефірантесом, щоб ви завжди могли насолоджуватися неймовірним цвітом цієї фантастичної рослини.

Різні сорти зефірантеса зазвичай квітнуть у різні періоди. Наприклад, крупноквітковий зефірантес розпочинає квітнути у травні, і його квіточками можна насолоджуватися до липня, тоді як білосніжний зефірантес розцвітає пізніше, з липня по жовтень. Деякі види цієї рослини у зимовий період можуть скидати листя, а інші залишають його. Ці особливості впливають на специфіку догляду за зефірантесом.

Усі зефірантеси потребують великої кількості сонячного світла в період активного росту і цвітіння. Тому варто розміщувати їх у кімнатах на найбільш освітлених підвіконнях. Ідеальним варіантом будуть вікна, які виходять на південний захід чи південний схід. Однак літом ці рослини непогано почувають себе на балконі.

Догляд у зимовий період за зефірантесами, які скидають листя, передбачає їх зберігання у темному та прохолодному місці без поливу. Ґрунт необхідно лише зрідка змочувати, щоб уникнути пересихання цибулин. Температура має бути невисокою, приблизно 14 градусів, але не нижче 5 градусів, інакше рослина здатна загинути. Весною, коли з’являються нові листки, квіти переміщують у світле місце і поступово починають відновлювати полив.

Ця схема догляду за зефірантесом допомагає рослині випустити десятки бутонів
Ця схема догляду за зефірантесом допомагає рослині випустити десятки бутонів

Якщо зефірантес взимку зберігає листочки, тоді його слід ставити в прохолодне та світле місці з обмеженим поливом. Навесні полив потрібно збільшити, а літом рослину слід поливати рясно та регулярно. Однак важливо, щоб ґрунт в горщику завжди залишався злегка вологим. У літній період для зефірантеса оптимальна температура становить від 20 до 25 градусів.

Зефірантес особливо чутливий до підгодівель та дуже позитивно на них реагує. Протягом періоду цвітіння та активного росту підживлення слід здійснювати кожні 10 днів, використовуючи повне мінеральне добриво.

Оскільки зефірантес є тропічною рослиною, він потребує підвищеної вологості. Тому влітку його листя слід періодично обприскувати водою. До того ж, цибулини зефірантеса пересаджують щороку після завершення етапу спокою.

Популярне

Подібні новини