Тепер мені зрозуміло: терміни посадки озимого часнику впливають розмір голівок. Виростила часник-гігант!

Озимий часник – це той, який восени саджають на городніх ділянках, залишаючи його зимувати в ґрунті. Він дуже добре вкорінюється та характеризується величезними та дуже соковитими зубчиками.

Найкращий час для висадження озимого часнику

Такий часник зазвичай висаджують орієнтовно за три тижні до настання найперших зимових морозів. Це дозволяє рослині випустити та закріпити своє коріння в ґрунті перед зимовим періодом. У південних регіонах нашої країни висаджування рекомендують розпочинати із другої половини вересня, в той час як у північних та центральних регіонах – на самому початку жовтня.

Важливо зазначити, що висаджувати озимий часник набагато краще пізніше, аніж раніше. Адже, коли рослина випустить свої зелені паростки до настання зими, тоді є ризик, що вона загине, через це не слід спішити з посадкою.

Чим можна обробити землю для рясного врожаю озимого часнику

Для того щоб забезпечити багатий урожай і виростити великі зубчики озимого часнику, ґрунт потребує спеціальної обробки. За два тижні до проведення посадки його перекопують на глибину 25 сантиметрів, тоді як перед самою посадкою в ґрунт рекомендується внести суміш із тирси, перегною та піску в рівних пропорціях.

Крім того, для додаткової підгодівлі землі радять додати в ґрунт суперфосфат чи калімагнезію в кількості двох столових ложок на грядку. Часничок дуже полюбляє такі підживлення.

Озимий часник висаджую тільки у цей час – і збираю фантастично рясний урожай
Озимий часник висаджую тільки у цей час – і збираю фантастично рясний урожай

Правильна посадка озимого часнику

Озимий часник зазвичай саджають зубчиками, що дозволяє отримати урожай уже в наступному літньому сезоні. При купівлі посадкового матеріалу важливо переконатися, що зубчики належать саме до озимого, а не до ярового сорту часнику.

Перед самою посадкою зубчики рекомендують знезаразити у розчині солі, приготованому з трьох столових ложок солі на п’ять літрів води, занурюючи їх в отриманий засіб на дві хвилини.

Потім на городній ділянці слід викопати борозни завглибшки приблизно 20 сантиметрів з відстанню 25 сантиметрів між ними. Дно борозен бажано посипати піском, який захистить часник від процесу гниття. В основному зубчики висаджують з інтервалом у 10 сантиметрів між ними, а після цього борозни засипають ґрунтом.

При бажанні, можна замульчувати грядки за допомогою тирси, змішаною разом із ґрунтом. У грудні грядки накривають руберойдом чи плівкою до появи снігу. Після випадання снігу покриття знімають, адже він є природним захистом для часничку. До вересня часник залишають у ґрунті, а в березні знімають сніг та мульчу для того, щоб сходи мали змогу набагато легше прорости.

Популярне

Подібні новини