Лаванду вже більше 20 років зрізаю тільки за цією дієвою схемою від своєї прабабусі – ефект фантастичний

Лаванда – це досить відома рослина, завдяки своїм сильним ароматним квіточкам та сріблясто-зеленим листочкам. Однак фахівці вважають, що її слід систематично зрізати, щоб вона гарно виглядала.

Найкращий час і погода для обрізки лаванди

Зазвичай оптимальний час для зрізання лаванди залежить від того, для чого саме вам потрібні квітки, і тому може відрізнятися залежно від мети обрізки. Зокрема, для формування сухих букетиків процедуру зрізання рекомендують проводити на початку формування бутонів. Це дозволить квітам стояти у вазі без води понад рік. Для обрізки рекомендується вибрати вологий день, наприклад, рано-вранці чи після дощу. У такому разі квіти довше зберігатимуть свою свіжість.

Якщо ж ви плануєте використовувати лаванду для приготування чаїв або інших препаратів, тоді краще проводити обрізку після закінчення цвітіння. До того ж, там можуть ще зберігатися нерозквітлі бутончики. У цьому випадку для зрізування фахівці радять обирати сухий день у середині червня або наприкінці липня.

Якщо ви мешкаєте в теплих регіонах, тоді зрізання лаванди можна проводити декілька разів за сезон. А ближче до вересня, за умови регулярного поливу та догляду за рослинами, можна зробити ще одну обрізку.

Ця ефективна схема обрізки лаванди ще ні разу мене не підводила
Ця ефективна схема обрізки лаванди ще ні разу мене не підводила

Правильна обрізка лаванди

Перед початком обрізки лаванди варто підготувати інструменти: переконайтеся, що садові ножиці та секатор чисті та добре наточені. Це допоможе зробити рівні та чисті зрізи, що сприятиме здоров’ю рослин і їхньому подальшому розвитку.

Не варто зрізати лаванду занадто коротко, адже це може пошкодити рослину і ускладнити її ріст у майбутньому. Використовуючи гострий секатор або ножиці, зріжте квіткові стебла під кутом 45 градусів приблизно на 15 см нижче від квітів. Використовуючи ці рекомендації, слід обережно зрізати суцвіття лаванди та залишити на стеблі приблизно 2/3 його довжини.

Щоб стимулювати утворення нових пагонів і забезпечити красиву форму рослини, рекомендується зрізати лаванду орієнтовно на один-два сантиметри вище від молодих листочків на стеблі.

Після зрізання приберіть усі бур’яни, що могли потрапити у зрізану масу, і обріжте стебла рослини до їхньої деревної основи, формуючи гарний контур кущів. Однак важливо пам’ятати, що лаванду не можна зрізати аж до рівня землі.

Популярне

Подібні новини