Картопля пролежить до наступного сезону: найкращі 5 днів для збору врожаю у вересні – місячний календар

Вже настав сезон збору врожаю картоплі, але коли найкраще за все її збирати, щоб і зиму пролежала, і не погнила? Редакція сайту "Добрі новини" знайшла для вас відповідь.

Картопля завжди була в Україні шанованим овочем, буквально другим хлібом. Щоб бульби зберігалися без гнилі та вічок взимку, важливо знати, коли і як їх правильно викопувати. Перш ніж починати збір, переконайтеся, що коренеплід вже стиглий: бадилля має підсохнути, а шкірка на бульбах повинна стати міцною. Це відбувається приблизно на 60 день від появи сходів.

Існує розбіжність думок серед дачників щодо того, чи слід видаляти бадилля перед викопуванням картоплі. Відповідь на це питання однозначна – не варто цього робити. Залишаючи зелену масу, ви зможете легше знайти місце розташування кущів і уникнете ситуації, коли хвороби та шкідники, що містяться в рослинах, розповсюджуються всією ділянкою.

Чим удобрити грядку після картоплі
Експерти розповіли, коли найкраще збирати врожай картоплі

Видалення бадилля може не лише спростити процес викопування, але й рознести можливу грибкову інфекцію на нову територію. Деякі види патогенних грибів здатні перезимувати у ґрунті і дебютувати навесні.

Правильний вибір часу для збирання картоплі є критично важливим. Важливо не лише враховувати погодні умови, але й вплив Місяця на врожай. Супутник Землі має значний вплив на ріст і розвиток рослин. У спадній фазі соки рослин концентруються в коренях, що робить бульби міцнішими і зменшує ймовірність їхнього проростання. З іншого боку, на висхідний Місяць картопля може швидше проростати, що негативно позначається на її якості та тривалості зберігання.

Кулінари та господині розповіли, як приготувати картоплю на салат, аби вона легко чистилась
Експерти розповіли, коли найкраще збирати врожай картоплі

У вересні найсприятливішими днями для збору бульби є такі дати: 6, 11, 15 – 21, 23 – 26 та 29 числа. У ці дні, враховуючи всі вищезгадані фактори, ви зможете зібрати картоплю, яка не лише залишиться без гнилі, але й зберігатиметься до наступного сезону в ідеальному стані. Нехай щастить!

Популярне

Подібні новини