Винограду – “осінній бронежилет”: завдяки цьому трюку мої лози здорові, коли сусідські вже “плачуть”

Через кілька днів дощової погоди на винограді у вересні можуть з'явитися спалахи таких неприємних хвороб, як оїдіум та мілдью. Як впоратися з цим - читайте у нашій статті.

Багато дачників вже добре знайомі з цими проблемами, а початківцям ми розповімо, як визначити ці хвороби та як із ними боротися. Ці знання допоможуть швидко впоратися з проблемою та захистити врожай винограду.

При появі мілдью на верхній частині листка починає з’являтися невелика масляниста жовта пляма, а на внутрішньому боці листочка починають формуватися білі грибкові спори. У цей момент вони перебувають у стадії спороношення, активно дозрівають, розносяться вітром і дощами, швидко заражаючи весь виноградник.

Крім мілдью, виноградники може вразити оїдіум. Якщо хвороба з’являється на стадії формування суцвіть, то понад 90% усіх суцвіть загине, і врожайність буде мінімальною. Тому, як тільки між дощами з’явиться віконце, необхідно терміново обробити рослини, інакше можна взагалі втратити весь виноград.

Городники розповіли, як побороти хвороби винограду
Городники розповіли, як побороти хвороби винограду

Якщо виноградник почав страждати від мілдью, ми рекомендуємо скористатися препаратом під назвою Рідоміл Голд у максимальній концентрації. Для цього розводимо 30-40 грамів речовини на відро води і проводимо рясне обприскування по листю. Якщо проблему викликає оїдіум, варто проводити профілактичну або лікувальну обробку препаратами Кабріо Топ, Тіовіт Джет або Флінг Стар.

Дуже важливо не сподіватися на удачу, що хвороби обійдуть вас стороною, і вчасно робити профілактику або лікування на ранніх стадіях. Тільки так наприкінці сезону вас не спіткає розчарування. Складіть план робіт з обробки винограду, ретельно його дотримуйтесь, і тоді зберете чудовий урожай у кінці сезону!

Популярне

Подібні новини