Підслухала у черзі на базарі, які 7 культур варто обов’язково посадити у вересні: від овочів до чагарників

Зазвичай у вересні головним завданням переважної більшості дачників є збирання врожаю та приготування заготівлі на зиму. Однак це зовсім не означає, що вже не можна сіяти нові культури.

Розповідаємо далі в матеріалі більш детально, які саме культури можна ще встигнути висадити у вересні на городніх ділянках та в саду.

Озимий часник і цибуля

Ці овочі є найбільш очевидними культурами для посадки у вересні. Однак їх рекомендується висаджувати наприкінці місяця, щоб уникнути проростання цього року.

Прянощі та салат

Посів салатів і пряних трав у вересні має свої переваги, адже вони швидко зростають і дають урожай у найбільш коротші терміни. Наприклад, можна ще встигнути посіяти шпинат, руколу, листову гірчицю, салат-латук, горох, а також крес-салат. Проте дуже важливо своєчасно проводити полив грядки з цими культурами.

Полуниця

Полуниця, котру висаджують у вересні, здатна прижитися навіть набагато краще, ніж весняна. До того ж уже у наступному році можна очікувати перший урожай, тоді як весняна посадка дасть ягоди тільки через рік. Важливо посадити полуницю приблизно за місяць до найперших серйозних заморозків. Для цього фахівці рекомендують обрати похмурий, проте сухий день, а також ділянку, яка влітку не буде в тіні.

У вересні неодмінно посадіть ці 7 культур на городі та в саду
У вересні неодмінно посадіть ці 7 культур на городі та в саду

Малина

Малина, висаджена восени, дає можливість зібрати перший урожай уже в наступному році. Для цього слід відібрати декілька кореневих живців з уже дорослого кущика, удобрити ділянку за допомогою гною або перегною і висадити малину на сонячній ділянці на початку або середині вересня, а потім щедро полити. У листопаді варто подбати про зимове укриття для кущів.

Редис

Редис є невибагливою до умов культурою, яка мужньо переносить морози і дуже стрімко дозріває. А якщо у вересні висіяти швидкостиглі сорти, то тоді вже орієнтовно через три тижні можна зібрати врожай. Крім того, однією з переваг осінньої посадки є відсутність різних шкідників, а насіння слід висаджувати на глибину близько двох сантиметрів. Також краще обирати ті сорти, що не потребують великої кількості світла.

Петрушка

Цю культуру рекомендують висівати з кінця вересня аж до початку жовтня. І хоча озима петрушка залишається зимувати на ділянці, однак вона здатна сходити трохи гірше, ніж весняна. Саме тому варто класти більше насіння в лунку під час посіву. Крім того, на зиму фахівці радять накрити ділянку за допомогою плівки.

Троянди

Троянди, відомі як королеви саду, також рекомендують саджати з 20-х чисел вересня і аж до середини жовтня. Але дуже важливо, щоб рослина встигла вкоренитися до початку холодів. До того ж під кінець листопада підгорніть кущі та замульчуйте їх, а на зимовий період обов’язково вкрийте плівкою чи агроволокном.

Популярне

Подібні новини