Підселила до винограду ці 3 рослини і лоза потішила родючістю: вже 10-й кілограм збираю і кінця не видно

Вирощування винограду – це не лише про правильний догляд і обрізку. Важливо знати, які рослини можна висаджувати поруч із виноградом, щоб він процвітав, а яких варто уникати, щоб не було проблем.

Розгляньмо, хто стане найкращим сусідом для винограду, а хто – поганим.

Найкращі сусіди для винограду

Експерти пояснили: коли і як слід обрізати виноград?
Експерти назвали 3-х найкращих сусідів для винограду серед рослин

Часник і цибуля — ароматні рослини, які є справжніми захисниками винограду. Вони відлякують багатьох шкідників, таких як попелиці та павутинний кліщ, завдяки своєму інтенсивному запаху, а також мають антигрибкові властивості, що допомагають захистити виноград від різних захворювань.

Далі, календула – ще один природний захисник винограду. Її коріння виділяє речовини, які відлякують нематод і інших шкідників. Крім того, ця квітка залучає корисних комах, які знищують шкідників.

Такі пряні трави як чебрець і шавлія не лише прикрашають й наповнюють сад своїм ароматом, але й допомагають зберігати вологу в ґрунті, відлякують шкідників і можуть навіть покращити смак винограду завдяки своїм ефірним оліям.

Квасоля, особливо кущова, збагачує ґрунт азотом, що позитивно впливає на ріст виноградної лози. Крім того, її коріння допомагає утримувати ґрунт навколо винограду.

Рослини, яких варто уникати

Експерти пояснили, коли та як потрібно обрізати виноград
Експерти назвали 3-х найкращих сусідів для винограду серед рослин

Капуста та інші рослини родини хрестоцвітих погано поєднуються з виноградом, оскільки вони можуть забирати з ґрунту поживні речовини, необхідні лозі. Вони також можуть залучати шкідників.

Картопля – це ще один конкурент для винограду в боротьбі за поживні речовини. До того ж обидві культури можуть стати жертвами одних і тих самих хвороб, таких як фітофтора.

Томати й виноград не є ідеальними сусідами. Вони обидва потребують схожих поживних речовин, і це може призвести до їх дефіциту. Крім того, схильні до деяких однакових хвороб, таких як фузаріоз, а це може збільшити ризик їх зараження.

Дерево горіха виділяє речовини, що є токсичними для винограду. Коріння може пригнічувати ріст виноградної лози, а його густе листя затінює рослину.

Популярне

Подібні новини