Коли викопувати буряк восени: точна відповідь в залежності від сорту, яку треба знати – запам’ятайте це

Буряк — це те, без чого неможливо уявити українську кухню. Зараз вже час планувати збір врожаю, і щоб точно не помилитися у цьому, радимо вам ознайомитися з нашим матеріалом.

Буряк. Ця солодка і неповторна городина стала справжньою основою української кухні. Чого тільки вартий борщ або цвіклі. Вже зараз підходить час збору врожаю цього коренеплоду і редакція сайту “Добрі новини” підготувала для вас поради, аби ви змогли зібрати найкращі плоди.

Почнемо з того, що у кожного різновиду буряка є свій визначений термін достигання. Перетримати овоч у землі — значить зіпсувати смак та його якість, вийняти з грядки раніше — теж ні до чого гарного не призведе.

Експерти розповіли, чим підживити буряк в серпні для врожаю
Городник розповів, коли і як правильно викопувати буряк

Середньостиглі сорти, які дозрівають за 80-100 днів, готові до збирання вже наприкінці серпня. Це той час, коли коренеплоди досягають свого максимального розміру та набирають потрібну кількість поживних речовин. Якщо зібрати їх занадто рано, вони не швидко засохнуть і зіпсуються.

Пізньостиглий буряк, який потребує до 135 днів для повного дозрівання, зазвичай збирають у вересні або жовтні. Ці коренеплоди до середини осені вже встигають накопичити всі необхідні корисні елементи і готові до зберігання протягом усієї зими.

Городники поділилися лайфхаком для отримання солодких буряків
Городник розповів, коли і як правильно викопувати буряк

Кінець жовтня є найкращим періодом для збирання цих різновидів, але варто враховувати і погодні умови. Якщо осінь видалася дощовою або надто холодною, краще дочекатися сухої погоди, щоб зібраний урожай був більш стійким до зберігання.

Виділіть собі один-два сонячних та теплих дні для того, щоб забрати буряк з грядок. Така погода забезпечує зменшення вологості в коренеплодах, що знижує ризик їхнього гниття під час зберігання. Лопатою викопувати коренеплоди не варто, це ж не картопля! А ось садові вила – ідеальний варіант. Встромляйте їх збоку від ряду, піднімайте ґрунт і, тримаючись за бадилля, обережно витягуйте буряк із землі.

Популярне

Подібні новини