1 вірна ознака, що вже настав час для викопування гладіолусів: квіточка буде рости здоровою і “буятиме”

Викопування цибулин гладіолусів відноситься до одного з найбільш важливих завдань майже кожного квітникаря восени. Однак перед тим як їх викопати, слід точно визначити терміни, коли це краще зробити.

Коли саме слід проводити викопування гладіолусів

Зазвичай в Україні розпочинають викопувати цибулини приблизно на початку жовтня і продовжують це робити до приходу найперших холодів та заморозків. Зазначається, що після цвітіння необхідно орієнтовно сорок днів для того, щоб цибулина квіточки повністю дозріла. Що стосується прохолодних регіонів, то там викопування може тривати трішки довше.

Однак навіть коли ви викопали цибулини завчасно, не варто хвилюватися, адже якщо ви дотримуєтеся правильних умов зберігання, то з ними, як правило, нічого поганого не станеться.

А для того, щоб правильно визначити, чи вже дозріла цибулина, рекомендується дуже ретельно її оглянути. Зокрема, луска повинна бути темною та легенько відокремлюватися від самої цибулини.

Викопування гладіолусів на зиму

Якщо влітку ви помітили, що на пелюстці квіточки з’явилася пляма коричневого або чорного кольору, то, скоріше за все, це ознака грибка. І тому, якщо ви прагнете зберегти рослину, не потрібно зволікати.

За цією ознакою визначаю, що вже прийшов час викопувати гладіолуси
За цією ознакою визначаю, що вже прийшов час викопувати гладіолуси

Відтак, у цей же день варто починати викопувати цибулину! Саме це допоможе врятувати її від ураження хворобою і таким чином квіточка матиме шанс на виживання.

Що слід зробити після викопування цибулини

Одразу після того, як ви викопали квітку, рекомендується обрізати коріння, стебло та листя рослини під цибулину. Цю процедуру слід проводити дуже обережно, щоб не пошкодити її. Видаляти прогнилу цибулину квітки потрібно за допомогою негострої частини ножа.

Якщо цибулини покриті великою кількістю землі, їх необхідно добре промити під проточною водою. А для того, щоб влітку квітка радувала око своєю неземною красою і щоб її більше не вражав грибок, цибулину радять обробити за допомогою марганцівки (підходить рожевий 3% розчин). У цьому розчині цибулини необхідно потримати приблизно 30 хвилин, а після цього все просушити, наприклад, просто в будинку (однак це займе понад 30 днів) або феном (але не можна обирати максимальну температуру).

Популярне

Подібні новини