Цей “садовий шланг” радості не принесе, ще й вкусить: як уникнути зустрічі зі зміями у вашому саду і на дачі

Часто в теплу погоду поряд з квітами та фруктами з'являються небажані гості – змії. Хоча більшість з них є нешкідливими для нашого здоров'я, завжди варто бути обачними.

Так, зустріч із вужем або, що більш небезпечно, гадюкою може викликати неабиякий стрес і навіть загрожувати здоров’ю. Тож садівники підказали, як розрізнити види змій, що можуть зустрітися у вашому саду, і які заходи потрібно вжити, щоб уникнути небажаних контактів.

Як відрізнити вужа від гадюки: 8 ознак, які допоможуть уникнути помилок

За даними МОЗ, окрім інших змій в Україні існує три види отруйних гадюк. Тож розпізнати змію, яку ви зустріли – це перший крок до правильної реакції. Вуж і гадюка відрізняються кількома важливими ознаками.

Форма тіла та хвоста

Якщо уважно придивитися до змії, можна помітити різницю в формі тіла. Вуж має довге, струнке тіло, яке плавно звужується до кінця хвоста, через що хвіст виглядає довгим. У гадюки тіло більш масивне й товсте, із раптовим звуженням біля хвоста, через що вона може виглядати наче “обрубана”. Хвіст у гадюки значно коротший, і ця особливість стає одразу помітною.

Колір шкіри та візерунки

Шкіра вужа і гадюки має свої особливості. Гадюки часто мають зигзагоподібний візерунок на спині, що є їхньою характерною ознакою. Вуж, навпаки, не має такого малюнка.

Але є й винятки – деякі вужі, зокрема водяні, можуть мати плями, які, на перший погляд, нагадують зигзаг. Щоб не сплутати їх із гадюкою, зверніть увагу на те, що вужі зазвичай мають плями цятками, розташовані в шаховому порядку, тоді як у гадюк візерунок складається із суцільного зигзага.

Окрім того, ввести в оману можуть чорні гадюки, у яких на спині немає помітного зигзага. Тому завжди будьте обачними.

Вуж / Дачники підказали, яких змій у саду потрібно уникати
Вуж / Дачники підказали, яких змій у саду потрібно уникати

Зіниці

Ще один спосіб розпізнати змію – подивитися на її очі. У вужа зіниці круглі, тоді як у гадюки вони вертикальні та вузькі, схожі на котячі.

Форма голови

Голови вужа та гадюки теж різняться. У гадюки вона має трикутну форму та вкривається дрібними щитками. Вужі ж мають голову більш овальної форми з великими щитками.

Плями на щоках

Вужі мають яскраві плями на щоках, які можуть бути жовтого або оранжевого кольору. Це допомагає легко їх відрізнити від гадюк, у яких таких плям немає.

Однак зверніть увагу, що водяний вуж і тут може ввести в оману, оскільки не має таких плям, що може ускладнити розпізнання.

Спосіб розмноження

Гадюки – живородні змії, тож якщо ви знайдете зміїні яйця, це точно не гадюка. Вужі розмножуються шляхом відкладання яєць і зазвичай роблять це у великих клубках, тоді як гадюки паруються попарно.

Місце перебування

Якщо ви побачите змію на дереві або чагарнику, скоріш за все – це вуж. Гадюки не люблять лазити по деревах, на відміну від вужів, які часто зустрічаються у таких місцях. Однак ніколи не варто втрачати пильність, коли мовиться про плазунів!

Поведінка

Також дачники розповідають, що поведінка вужів зазвичай полягає в униканні конфліктів. Гадюки ж, навпаки, схильні до оборонної поведінки і можуть атакувати, якщо відчувають загрозу.

Небезпека зустрічі зі змією

Вужі не становлять великої загрози для людини, адже вони не отруйні. Однак пам’ятайте, що при загрозі ці плазуни можуть кусатися. І хоч ці укуси зазвичай не призводять до серйозних наслідків, а лише викликають місцевий біль та дискомфорт, важливо продезінфікувати рану, щоб уникнути інфекції.

Гадюки натомість є отруйними. І хоч їхні укуси рідко доводять є летальними, вони можуть бути небезпечними, викликаючи серйозні симптоми, наприклад, такі як проблеми з диханням, травленням та навіть серцево-судинні ускладнення. Особливо небезпечними такі укуси є для малечі, людей похилого віку та людей зі зниженим імунітетом.

Тож якщо вас вкусила гадюка, необхідно зберігати спокій і негайно викликати швидку допомогу. Важливо рухатися якомога менше, щоб запобігти поширенню отрути по організму. Окрім того, МОЗ рекомендує:

  1. Звільнити уражену область від одягу, взуття або прикрас, щоб уникнути додаткового тиску на місце укусу і набряку.
  2. Накласти на місце укусу стерильну пов’язку, злегка зволожену антисептичним засобом, щоб зменшити ризик інфекції.
  3. Дайте постраждалому пити багато води, що допоможе підтримати кровообіг і знизити ризик інтоксикації.
  4. Якщо у вас є аптечка, дати постраждалому 1–2 таблетки антигістамінного засобу, щоб зменшити можливу алергічну реакцію.
  5. При транспортуванні постраждалого, важливо тримати уражену кінцівку піднятою, щоб зменшити набряк і уповільнити поширення отрути.
  6. Якщо є можливість, варто прикласти до місця укусу лід, загорнутий у тканину – це допоможе зменшити набряк і біль.
Гадюка / Садівники підказали, яких змій у саду потрібно уникати
Гадюка / Садівники підказали, яких змій у саду потрібно уникати

Як спровадити змій з ділянки

Запобігання зустрічі зі зміями в основному починається з догляду за садом. Чиста та охайна територія, без компостних куп або куп деревини, де можуть ховатися плазуни, є хорошою практикою. Тож регулярно косіть траву, підрізайте кущі та забезпечте чистоту під будинком чи іншими спорудами.

Також, важливо уникати створення умов, які можуть привабити змій. По-перше, слідкуйте за тим, щоб на вашій ділянці не було гризунів, які є основним харчовим ресурсом для них. По-друге, не допускайте витоків води.

Також можна використовувати природні відлякувачі, такі як суха гірчиця, часник або різкі прянощі, які створюють запахи, неприємні для змій. Як додатковий захід, застосовуйте хімічні засоби, наприклад, розмістіть нафталінові кульки або просочене бензином дрантя у місцях, де змії можуть ховатися.

Якщо у вас є огорожа, вона також може стати ефективним бар’єром, що перешкоджатиме проникненню змій на вашу територію.

У боротьбі зі зміями можуть допомогти вам й сучасні технології. Використання вібраційних або ультразвукових відлякувачів є одним із найефективніших способів позбутися плазунів на вашій ділянці. Так, вібраційні пристрої передають коливання через ґрунт, які відлякують не тільки змій, а й інших небажаних гостей, таких як кроти чи миші. А ультразвукові прилади використовують звукові частоти, що викликають у змій відчуття дискомфорту та небезпеки, змушуючи їх покинути територію.

Попри ці заходи, пам’ятайте, що повністю уникнути ризику зустрічі зі змією неможливо. Тож якщо ви таки побачили змію у своєму саду – не панікуйте. Важливо повільно відійти від неї, не роблячи різких рухів. Якщо змія перебуває у безпосередній близькості до будинку або місць, де граються діти, викличте спеціалістів для її вилову.

Крім того, носіння рукавичок і захисних черевиків під час садових робіт є одним зі способів зменшити ризик укусу в разі несподіваної зустрічі зі змією.

Змії можуть бути небезпечними гостями у вашому саду, але за допомогою правильних заходів можна значно знизити ймовірність небажаних зустрічей. Дотримуючись простих правил безпеки та підтримуючи сад в охайному стані, ви забезпечите собі та своїй родині спокійне та безпечне перебування на природі.

Популярне

Подібні новини