Восени поливати треба з розумом! Ось 6 помилок, які можуть принести вашому врожаю більше шкоди, ніж користі

Осінь – це період важливих змін для садівників. Як температура знижується, дні стають коротшими, а навколишнє середовище змінюється, так і потреби рослин у воді адаптуються до нових умов. 

Слідкувати за цими змінами дуже важливо, адже неправильний полив може нашкодити вашим рослинам. Ось кілька розповсюджених помилок, яких варто уникати, щоб зберегти здоров’я вашого саду.

6 помилок при поливі восени

Передусім важливо зазначити, що попри настання осені, теплі сонячні дні все ще можуть траплятися, навіть якщо ночі стають прохолоднішими. Завдяки цьому ґрунт може залишатися вологим довше, ніж влітку. Тому дуже важливо регулювати частоту і кількість поливу відповідно до реальних потреб.

Одна з найпоширеніших помилок восени – це надмірний полив. З пониженням температури рослини потребують меншої кількості води. Тож щоб уникнути загнивання коренів і підтримувати здоров’я рослин, перевіряйте вологість ґрунту перед поливом і коригуйте частоту поливу відповідно до реальних потреб.

Замість фіксованого графіка поливу, краще регулярно перевіряйте вологість ґрунту, встромивши палець на кілька сантиметрів вглиб. Якщо ґрунт сухий – час поливати. Восени ґрунт зазвичай зберігає більше вологості, тому поливати слід рідше, даючи землі трохи підсохнути між поливами. Мульчування допоможе зберегти вологу і зменшити частоту поливу.

Садівники назвали 6 помилок осіннього поливу рослин
Садівники назвали 6 помилок осіннього поливу рослин

Також восени слід уникати поливу рослин ввечері. Тривала нічна вологість може сприяти розвитку грибкових захворювань. Натомість рекомендується поливати рослини вранці, щоб вони мали час висохнути протягом дня і зменшити ризик хвороб.

Окрім того, коли ви поливаєте рослини восени, уникайте потрапляння води на листя і натомість поливайте рослини так, щоб вода потрапляла безпосередньо біля коріння, що дозволить рослинам краще поглинати воду. Річ у тім, що залишки води на листі можуть стати причиною грибкових захворювань.

Зауважте, що використання холодної води восени може викликати термічний шок для коренів. Така вода охолоджує ґрунт, що небажано восени, коли рослинам потрібно зберегти тепло землі для свого коріння. Холодний ґрунт може сповільнити ріст рослин і зробити їх більш вразливими до хвороб, тому краще використовувати воду кімнатної температури для поливу.

І наостанок також зауважте, що рослини, що перебувають у стані спокою, такі як цибулинні, листяні дерева та багаторічні рослини, потребують менше води восени. Полив слід скоротити або припинити, поки рослини не відновлять активний ріст навесні.

Адаптуючи полив до осіннього сезону, ви допоможете своїм рослинам залишатися здоровими і підготовленими до зимових місяців. Уникаючи цих поширених помилок, ви забезпечите оптимальні умови для росту і розвитку ваших рослин навіть у прохолодні осінні дні.

Популярне

Подібні новини