Непростий шлях від серцевини до солодкого плода: секрет всіх агрономів, як виростити сливу з кісточки

Слива належить до роду плодових кісточкових рослин. На сьогодні її можна побачити майже на кожній ділянці на дачах або поруч із будинками. Як відомо, виростити таке дерево можна різними методами.

Ділимося далі в матеріалі покроковою інструкцією, як лише з кісточки сливи правильно виростити дерево.

Як у домашніх умовах можна виростити сливу лише з кісточки

Збирання насіння

Найбільш підходящим часом для збору насіння сливи є весна. До цього моменту кісточки з перезрілих плодів, що впали на землю, вже відокремились від м’якоті та пережили зимовий період. Отже, вони пройшли природний процес стратифікації, що сприяє їх швидкому проростанню після посадки у ґрунт.

Покрокова інструкція, як виростити сливу з кісточки

Спершу очистіть з плодів весь м’якуш. Просушіть кісточки у теплому місці. Акуратно розчавіть шкарлупу за допомогою підручних засобів (плоскогубці або горіхокол). Занурте у воду серцевину приблизно на 2 години. Ті насінини, котрі потонули, потрібно взяти для пророщування, а решта – не підходять.

Підготовка до висадки

Не пізніше листопада відібране насіння має пройти ще одну перевірку на схожість, зокрема холодне пророщування (або ж стратифікація). Заповніть пакет або посудину зволоженим компостом. Укладіть отримане насіння сливи у ґрунт та злегка ним присипте.

Поставте тару з насінням на 5 місяців у холодильну камеру з температурою від +2 до +4°C. Субстрат під час перебування у холодильнику необхідно зволожувати орієнтовно один раз на 30 днів.

Агрономи зі стажем розкрили маленький секрет, як можна виростити сливу з кісточки
Агрономи зі стажем розкрили маленький секрет, як можна виростити сливу з кісточки

Висадіть проросле насіння в горщик об’ємом до трьох літрів. Саджанець потрібно вчасно поливати, а також забезпечувати йому правильне освітлення.

Висаджування сливового саджанця у відкритий ґрунт

Після того як молодий саджанець провів літо в горщику, його слід пересадити у відкритий ґрунт. Зокрема, саджанець сливи необхідно висадити на початку листопада. Таким чином, рослина ще матиме час для того, щоб встигнути прижитися та підготуватися до зимівлі.

Для юного саджанця велике значення має вибір ділянки. Зокрема, це повинно бути світле місце, а ще краще, якщо поруч із саджанцем будуть рости вже дорослі сливи. Що стосується посадкової ями, то вона має бути обсягом до 1 метра в діаметрі та 60 сантиметрів у глибину.

Також необхідно допомогти саджанцю пережити холодний період. Тому для цього рекомендується замульчувати ґрунт навколо стовбура за допомогою соломи (до 30 см) та до весни вкрити агроволокном.

Зазвичай дерево сливи, вирощене з кісточки, може почати плодоносити на п’ятий-сьомий рік. Це багато в чому залежить від сорту рослини та умов її догляду.

Популярне

Подібні новини