За якість ґрунту після збирання врожаю не хвилююсь – висіваю восени гірчицю за схемою досвідчених агрономів

Посів сидератів є однією із складових органічного землеробства, яка допомагає значно зменшити дію різноманітних хімічних засобів захисту рослин на організм людини.

Гірчиця – це один із найкращих сидератів, який сприяє покращенню та відновленню ґрунту, що робить її надзвичайно популярною серед багатьох городників.

Ця рослина відзначається швидким проростанням і енергійним ростом, причому її вегетаційний етап триває лише від 30 до 45 днів. Гірчиця налічує мінімум природних хвороб та шкідників, що сприяє “очищенню” ґрунту для майбутніх посівів, а також приваблює бджілок на ділянку. До того ж, посів гірчиці є досить економічним, оскільки на одну сотку потрібно всього 200-400 грамів насіння.

Гірчиця як сидерат: головні переваги

Застосування гірчиці у якості сидерату має кілька значних переваг. Насамперед вона збільшує родючість ґрунту без потреби у використанні добрив, охороняє землю від пересихання та вивітрювання, сприяє його аерації та підвищує пухкість.

Рослинні залишки, що залишаються після гірчиці, стають поживним осередком, що сприяє розвитку корисної мікрофлори в ґрунті. А завдяки наявності гірких ефірних олій у складі рослини гірчиця може відлякувати шкідників і допомагає боротися з бур’янами. Окрім цього, гірчиця є доволі цінним медоносом, а також вона дозволяє притримуватися сівозміни.

Восени висіваю цей сидерат за перевіреною роками схемою – і ґрунт після збирання врожаю поліпшується в рази
Восени висіваю цей сидерат за перевіреною роками схемою – і ґрунт після збирання врожаю поліпшується в рази

Найкращий час для посіву гірчиці

Посів гірчиці можна здійснювати навесні та восени. Весною її сіють з другої половини березня до середини вересня, особливо часто після збору головної культури, однак лише не після капусти. Осінній посів зазвичай проводять з середини серпня до середини вересня, причому найкращий час – кінець серпня, тому рослина має достатню кількість часу для розвитку до настання похолодання.

Кількість насіння

Зазвичай норма висіву гірчиці залежить від ряду чинників, але в середньому становить від 300 до 350 грамів на сотку чи близько чотирьох кілограмів на гектар. Важливо не забувати, що термін придатності насіння гірчиці доволі обмежений – всього три роки, і з кожним наступним роком якість цього матеріалу та здатність до проростання стає все меншою.

Правильний посів гірчиці восени

Щоб правильно висіяти гірчицю осінню, спершу розпушіть ґрунт, заглибте насіння на сім сантиметрів, залишаючи між рядами відстань мінімум 15 см. Після цього пройдіться ділянкою з граблями, присипте насіння ґрунтом і помірно полийте ділянку. Після дозрівання сидерату можна розкидати бадилля по ділянці або перекопати ґрунт, що є однаково ефективними методами обробки.

Популярне

Подібні новини