Малину завжди саджаю тільки восени: імунітет міцніший, а ягоди виростають розміром з 5-гривневу монету

Садівники віддають перевагу весняній посадці малини, проте саджанці, висаджені восени, забезпечують кращий урожай на наступний рік. А щоб зібрати багато плодів, важливо знати, як її правильно садити.

Найкращий час для висаджування малини восени

Зазвичай час висадки малини значною мірою визначається за кількома ключовими факторами: погодними умовами, кліматичними особливостями регіону та вибором сорту.

Однак фахівці зазначають, що малину необхідно садити приблизно за 15-20 днів до початку заморозків. Через це найкращим рішенням буде підібрати оптимальний час, орієнтуючись на кліматичні умови вашого регіону.

Крім того, рекомендується звертати увагу на те, чи готовий саджанець до посадки. Основним критерієм для цього є поява бруньок на кореневій шийці. У ранніх сортів це відбувається вже на початку вересня, а у пізніх – ближче до завершення першого місяця осені.

Варто пам’ятати, що якщо висадити малину занадто пізно, тоді вона не матиме часу вкоренитися до приходу морозів. А в умовах безсніжної і холодної зими новий саджанець може взагалі не пережити зимовий період.

Методи посадки малини: кущове висаджування

Такий спосіб є популярним серед садівників з обмеженим простором для малинових кущів. Кожен саджанець слід висаджувати в окрему лунку. Для цього методу спочатку розмітьте ділянку, використовуючи мотузку: залиште відстань 0,7-0,9 метра між рослинами та 1,5-2 метра між рядами.

Досвідчені садівники саджають малину восени за цією дієвою схемою
Досвідчені садівники саджають малину восени за цією дієвою схемою

Далі викопайте ямки розміром 30х30х30 сантиметрів. У кожну ямку додайте 3-5 кілограмів компосту або перегною, 30-35 грамів суперфосфату і 20-25 грамів калійної солі, перемішайте добрива із землею і сформуйте заглиблення.

Після цього обережно обтрусіть та розрівняйте корені саджанця, розмістіть його в ямці таким чином, щоб коренева система заповнила абсолютно весь простір. Занурте саджанець у ґрунт таким способом, щоб бруньки були в ґрунті на два-три сантиметри. Після посадки ущільніть ґрунт довкола ямки і полийте кущик 5 літрами води.

Стрічковий метод

Такий спосіб підходить для ефективної посадки малини з використанням траншей. Для цієї методики розмітьте ряди, використовуючи мотузку, натягнуту з півночі на південь. Відстань між рядами має бути 2-2,5 метра.

Викопайте траншею завглибшки 40 см. Додайте ті ж добрива, що й при кущовому методі. Після цього підготуйте малинові саджанці та висаджуйте їх у траншею на відстані 30-75 сантиметрів один від одного. Траншеї мають бути довжиною 0,4-0,8 метра.

Крім того, перед посадкою розпушіть ґрунт для покращення водопроникності. Поливайте кущі по 0,5 л води на кожен. Для підтримки росту кущів доволі часто уздовж траншеї розміщують невеличкий паркан, до якого слід підв’язати рослини.

Популярне

Подібні новини