Ллю літрами цей настій у компост – отримую шикарний та родючий чорнозем: цей бур’ян бережу як зіницю ока

Кропива на городі — це не просто бур'ян, а справжній скарб для будь-якого городника. Розповідаємо, як з цієї колючої рослини зробити гарну підживку для компосту і не тільки.

“Кропива, ти моя кропива. Знай, що вдячний тобі я повік”, — співав Михайло Поплавський. І, схоже, артист, який змалечку бачив сільське життя точно не дарма присвятив цій “траві” цілу композицію. Хоча багато хто її просто викошує з городу, справжні дачники знають, як приготувати з неї корисну підживку.

Рослина дуже хитра. Поки зростає, вона має здатність поглинати поживні речовини з ґрунту, зберігаючи їх у своїх клітинах, що перетворює її на справжній природний “мінеральний концентрат”. Після скошування, стебла та листя готові їх віддати назад у земличку.

Експерти розповіли про те, як із користю можна використовувати кропиву зі своєї ділянки
Городник розповів, як з кропиви зробити корисне добриво

У кропиві містяться життєво необхідні для рослин мікроелементи, такі як азот, калій, фосфор, кальцій, залізо та магній. Нітроген у складі цього добрива допомагає стимулювати ріст листя та пагонів, що особливо корисно для овочевих культур. Калій зміцнює рослини, допомагаючи їм краще протистояти хворобам і шкідникам. Фосфор, своєю чергою, сприяє розвитку кореневої системи, покращуючи загальний стан рослини та підвищуючи врожайність.

Приготування добрива з кропиви є надзвичайно простим процесом. Перш за все, вам потрібно взяти 100 грамів цукру та розчинити його у теплій воді. Це допоможе активізувати процес бродіння. Далі, додайте 100 грамів пресованих дріжджів (не сухих), які ще більше підсилять ефект добрива. У пластикове відро налийте 2 літри теплої води і додайте стільки ж свіжої, подрібненої кропиви.

Городники розповіли, як підживити перець кропивою
Городник розповів, як з кропиви зробити корисне добриво

Залийте туди дріжджовий розчин і залиште настоюватися на 7 днів у теплому місці. Ферментація зробить ваше добриво максимально ефективним, наповнюючи його всіма необхідними поживними речовинами.

Після тижневого настоювання добриво можна використовувати для підживлення рослин. Крім цього, підживкою можна до холодів заливати компост, аби також посилити його дію та пришвидшити бродіння.

Популярне

Подібні новини