Дід Василь, який 50 років землю доглядав, розкрив секрет: 5 сидератів, що зроблять ґрунт родючим до весни

Сидерати можна висівати протягом усього дачного сезону. Осіння посадка має свою специфіку: ці рослини повинні бути морозостійкими й іншого виду, ніж попередні та наступні посадки.

Бобові сидерати насичують ґрунт азотом, після них чудово ростуть гарбузові та пасльонові культури. Гречані сидерати знижують кислотність і насичують ґрунт калієм та фосфором.

Після них можна висаджувати будь-які рослини, окрім шпинату та щавлю. Злакові рослини додають азот та калій у ґрунт, а також виводять нематоди. Після картоплі чудово ростуть пасльонові та гарбузові культури. Хрестоцвіті рослини підвищують рівень калію та фосфору в ґрунті та виводять шкідників.

Найкраще для осіннього засіву підходять гірчиця, редька олійна, конюшина, фацелія та люцерна. Якщо земля занадто волога, можна посадити люпин або сераделу. Також під зиму висівають овес і жито. Перед посівом землю потрібно підготувати: видалити бур’яни та перекопати ґрунт, якщо він надто грубий. Насіння потрібно висівати у вологий ґрунт та заглиблювати на 3-4 сантиметри.

Агрономи розповіли, які сидерати сіяти у вересні
Агрономи розповіли, які сидерати сіяти у вересні

Доглядати за сидератами не потрібно, але коли бадилля досягне висоти 20 сантиметрів, його необхідно скосити і закласти в ґрунт. Згниле бадилля збагатить ґрунт поживними речовинами. Також можна висадити сидерати під зиму, а навесні їх викосити і залишити на поверхні землі як мульчуючий матеріал.

Сидерати варто сіяти в середині осені. Це можуть бути  скоростиглі види, такі як горох і ячмінь, а наприкінці вересня — озимі сидерати, наприклад, жито та овес. Якщо ґрунт занадто кислий, бадилля не закладайте в ґрунт, бо почне киснути, а не перегнивати. У такому випадку потрібно або розкислити ґрунт, або відправити скошене бадилля на компост.

Популярне

Подібні новини