Вичитала у дідовому календарі 60-х: осіннє чудо-зілля для землі, і вона віддячить щедрим врожаєм навесні

У цій статті ми розповімо про осіннє добриво для ґрунту, яке обов'язково потрібно використовувати щороку у вересні. Мова йде про суперфосфат.

Він корисний для огірків, томатів, картоплі, часнику, цибулі, а також для плодів і ягід. При дефіциті фосфору рослини покриватимуться некротичними плямами, стануть синюшними і не зможуть дати хороший урожай.

Коли фосфору достатньо, земля стає більш пухкою і родючою, рослини ефективніше споживають воду, краще борються з грибковими інфекціями, дають яскраве забарвлення і надають плодам солодощі. Це добриво застосовується дуже просто, і завдяки йому вирощувані культури навесні отримають цінне та рівномірне харчування.

Залежно від виробника, суперфосфат може містити молібден, бор, сірку та сульфат кальцію в різних пропорціях. Усі ці елементи допомагають покращити обмін речовин у ґрунті та рослинах, розвинути сильну кореневу систему, продовжити період плодоношення і цвітіння, а також покращити смакові якості майбутніх плодів.

Суперфосфат буде корисний на будь-якому ґрунті, але найкращі результати він покаже на нейтральних або лужних землях.

Що зробити для плодородності землі: поради агронома
Що зробити для плодородності землі: поради агронома

Якщо кислотно-лужний баланс зміщений у бік кислотності, ґрунт потрібно розкислити вапном або крейдою, а потім обов’язково перекопати. Через місяць, у середині або наприкінці вересня, вже можна вносити суперфосфат. Перевищити кількість суперфосфату складно, оскільки ґрунт і рослини засвоять лише ту кількість добрива, яка їм потрібна.

Суперфосфат можна додавати до компостної ями, використовувати під час осіннього перекопування ґрунту, навесні під час посадки рослин безпосередньо в лунки, просто розсипати по поверхні ґрунту або розводити у воді й поливати рослини.

Однак найкращий час для внесення суперфосфату — восени, щоб ґрунт наситився фосфором, добриво віддало всі необхідні елементи землі, і після зими ґрунт був готовий до весняних посадок.

Популярне

Подібні новини