Мої “синенькі” завжди дають найкращий урожай у всьому селі: секрет не у підгодівлі, а у правильному поливі

Баклажани належать до примхливих овочевих культур, що вимагають правильного і своєчасного зрошення. Оскільки коренева система розвинена слабо, рослини отримують потрібну вологу з великими труднощами.

Якщо зволоження буде недостатнім, почнуть опадати квіти та зав’язі, що призведе до отримання врожаю низької якості або повної його відсутності. Саме тому важливо знати, як правильно поливати баклажани, яку воду використовувати та наскільки частим має бути зрошення.

Частота поливу

Дуже важливо підтримувати вологість ґрунту навколо кущів та зволожувати в міру його просихання. Періодичність поливу: у хмарну погоду поливати 1 раз на тиждень, у спеку – 1 раз на 3 дні.

Надмірна вологість призведе до розвитку грибка, який баклажани погано переносять. Слідкуйте за станом ґрунту, особливо в дощову погоду. Якщо вирощуєте баклажани у відкритому ґрунті, а не в теплиці, захищайте посадки тентом і не дозволяйте воді застоюватися в ґрунті.

Час

На добу є два періоди, коли краще поливати баклажани – вранці та ввечері. Ранкова та вечірня прохолода захистить коріння від перегрівання. Уникайте поливання рослин у спекотну, задушливу погоду, краще робити це, коли спека вже спаде.

Якість води

До поливу слід підготуватися заздалегідь – набрати у бак воду і дозволити їй відстоятися. У воді, що відстоялася, концентрація шкідливих речовин буде меншою, і вона пом’якшиться, що сприятливо вплине на рослини. Ідеальний варіант поливання рослин на ділянці – краплинний полив.

Поливаю баклажани за цими рекомендаціями – і збираю один із найкращих урожаїв: навіть підкормка не треба
Поливаю баклажани за цими рекомендаціями – і збираю один із найкращих урожаїв: навіть підкормка не треба

Температура

Баклажани дуже погано переносять будь-які перепади температури, через це їх не рекомендується поливати звичайною холодною водою з-під крана. Оптимальним варіантом поливу є використання відстояної води. Вона стає м’якшою і за декілька годин нагрівається на сонці до оптимальної температури, що запобігає стресу у рослин при поливі.

Бережіть листя

Не допускайте, щоб на листі залишалися краплі води. У спеку вони діють як лінзи, підсилюючи дію сонячного світла, що може спричинити опіки. Пошкоджене листя доведеться видалити, а якщо опіків багато, є ризик втратити посадки.

Якщо хочете зволожити рослини, обприскуйте їх із пульверизатора. Листя баклажанів дуже тендітне, і подібні маніпуляції – єдиний спосіб зберегти їх здоров’я. Найкраще обприскувати увечері, коли спека вже спала. Це дозволить листю охолонути та відновити сили.

Бережіть коріння

Не поливайте посадки під стебло. Вода може розмити верхній шар ґрунту та оголити кореневу систему. Краще поливати ґрунт навколо посадок на відстані 10-15 см. Це забезпечить достатнє зволоження коріння та збереже цілісність ґрунту.

Популярне

Подібні новини