На пусті грядки у вересні саджу озимі овочі і зелень: через місяць буду збирати врожай. Їм не потрібна спека

У вересні переважна більшість городників зазвичай зосереджена на збиранні врожаю та заготівлі консервацій. Однак це ще зовсім не означає, що наразі не актуальні нові посадки.

Розповідаємо далі в матеріалі, які рослини необхідно посадити у вересні, щоб за місяць ще встигнути зібрати свіжий і рясний урожай.

Озимі овочі для посадки у вересні

Часник і цибулю рекомендують садити наприкінці першого місяця осені, тобто у вересні, щоб уникнути їхнього передчасного проростання. Для цього слід обирати озимі сорти, які в південних регіонах України можна висаджувати аж до листопада.

Озиму петрушку варто сіяти з кінця вересня до початку жовтня. Хоча її схожість гірша, ніж у весняної, проте вона добре переносить зиму. Для кращих результатів застосовуйте більше насіння, а на зимовий період вкривайте грядки за допомогою плівки.

Редиску, яка непримхлива у вирощуванні, радять висівати у вересні, обравши скоростиглі сорти. Вона стрімко дозріває – урожай можна збирати через 3 тижні. Редиска стійка до морозів та не потребує великої кількості світла.

У вересні саджаю ці озимі овочі і зелень – через місяць насолоджуюся свіженьким урожаєм
У вересні саджаю ці озимі овочі і зелень – через місяць насолоджуюся свіженьким урожаєм

Озима полуниця краще приживається порівняно з весняною і радує врожаєм уже в наступному році. Її висаджують з початку вересня до середини жовтня, але дуже важливо встигнути до настання найперших значних заморозків.

Салати й зелень

Такі культури ростуть досить стрімко і дозволяють зібрати врожай у короткі строки. Зокрема:

  • мікрозелень гороху здатна дозрівати за двадцять днів;
  • крес-салат можна зрізати вже приблизно через дванадцять-п’ятнадцять днів;
  • рукола має здатність дозрівати через два-три тижні після посіву;
  • листова гірчиця може переносити мінусові температури й готова до збору за два-три тижні;
  • салат-латук неймовірно добре може витримати заморозки і дозріває орієнтовно за тридцять днів;
  • шпинат радять висівати на початку вересня та накрити його, використовуючи плівку, до кінця місяця.

Ягідні кущі

Осінній період ідеальний для посадки малини, оскільки це дозволить отримати врожай уже в наступному році. Для цього необхідно взяти декілька живців із дорослого куща, удобрити ділянку перегноєм чи гноєм і посадити їх на доволі сонячному місці. У листопаді не забудьте подбати про укриття рослин на зиму.

Популярне

Подібні новини