Восени завжди кладу під яблуню “сипуче золото” – і врожай наступного року просто приголомшливий: ефект – вау

Восени, коли квіти вже висохли і врожай зібраний, необхідно зайнятися яблунями, поки не настали холоди. Дерева потрібно підготувати до зими, і для цього не потрібно багато часу.

У суху погоду, доки температура не опустилася нижче 10 градусів, слід обрізати сухі, поламані та хворі гілки.

Зрізи необхідно обробити садовим варом або покупними засобами, які захищають рани дерева від бактерій. Інші гілки та стовбур потрібно оглянути на наявність моху та видалити великі колонії. Стовбур також обов’язково треба побілити.

Питання про те, чи варто прибирати листя, залишається суперечливим. Листя може стати органікою, яка покращить структуру ґрунту, зберігатиме вологу та захищатиме коріння від промерзання. Проте воно також може захищати шкідників, які навесні прокинуться і почнуть шкодити деревам.

Городники розповіли, як підготувати яблуні до холодів
Городники розповіли, як підготувати яблуні до холодів

Ми вважаємо, що листя краще прибрати. Яблучний опад, якщо дерево не хворіє, можна відправити на компост і перетворити на добрива. Також корисно перекопати ґрунт на кілька сантиметрів у глибину — це допоможе позбутися шкідників. Звісно, глибше перекопування зробить захист від шкідників ще ефективнішим, але це може пошкодити коріння, що небажано перед зимівлею.

Яблуню слід удобрити за три тижні до морозів, не пізніше. Дерево дуже цінує органіку, тому в приствольне коло варто додати кілька відер компосту або гною. Крім того, можна підгодувати яблуню 50 грамами суперфосфату та 30 грамами хлористого калію.

Азот, натомість, необхідно уникати, щоб не було спокуси внести його під дерево, адже він стимулює зростання листя і бруньок, що взимку небажано.

Популярне

Подібні новини