Ос з ділянки мов вітром здуло! 5 ефективних трюків, які допоможуть вам швидко позбутися цих комах

Як тільки з'являється смачна їжа на відкритому повітрі, оси завжди поруч. Вони можуть зіпсувати спокійну трапезу, а їхні укуси, м'яко кажучи, не бажані для алергіків.

Водночас оси є важливими елементами екосистеми. Вони знищують шкідників, таких як мухи, попелиці та гусениці, допомагаючи підтримувати баланс у природі. Крім того, вони, як і бджоли, запилюють рослини, тому вбивати їх не варто. Ось кілька ефективних порад, як безпечно прогнати ос з вашої ділянки.

Розвінчання міфів про ос

Передусім розповімо, що аж ніяк вам не допоможе позбутися від цих барвистих комах.

Передусім – дмухання відлякує ос, хоч багато хто це робить автоматично, побачивши комаху. Ба більше насправді дмухання лише робить ос агресивнішими через вуглекислий газ у диханні. Замість цього краще зберігайте спокій і повільно відштовхуйте осу від себе.

Міф 2 – оси агресивні від природи. Це не так. Таке враження може виникнути, коли вони з’являються влітку і проводять багато часу біля людей – занадто багато запахів їх приваблює. Насправді оси жалять лише тоді, коли відчувають загрозу.

І наостанок міф, який виявився реальністю – дачники переконують, що цибуля допомагає від укусу оси. Розрізана навпіл цибулина на місці проколу зніме біль і набряк, тому її варто використовувати як природний засіб.

Експерти дали 5 порад, як прогнати ос зі своєї ділянки
Експерти дали 5 порад, як прогнати ос зі своєї ділянки

П’ять хитрощів, щоб відігнати ос

По-перше, використовуйте певні запахи. Так, аромати гвоздики, розмарину, лемонграсу або чайного дерева вважаються ефективними. Для цього можна використовувати ароматичні свічки або дифузори на терасі чи балконі, щоб створити сильний запах, який не дозволить осам підлетіти. Ще один варіант для дому – розрізати лимон навпіл і встромити в нього гвоздику.

Однак варто пам’ятати, що не всі оси однаково реагують на запахи, але спробувати цей спосіб варто.

По-друге, контролюйте їжу на відкритому повітрі. Оси особливо люблять солодке та білкове, тому намагайтеся класти їжу на стіл лише перед початком трапези та швидко прибирайте її після. Накривайте напої, а краще пийте через трубочку.

Також можна створити відволікаючу тарілку з фруктами та варенням, щоб оси зосередилися на ній, а не на вашій їжі. Дехто рекомендує почати робити це ще за 1–2 тижні до запланованого вечора на свіжому повітрі.

По-третє, можна зробити або купити муляж осиного гнізда. Річ у тім, що оси уникають чужих гнізд, тому такий муляж може перешкодити їм будувати своє.

Такий “манекен” можна купити в магазинах або зробити самостійно з паперу. Важливо пам’ятати, що руйнувати справжні гнізда ос суворо не рекомендується для вашої ж безпеки, тому у разі необхідності переміщення гнізда краще звертайтеся до фахівців.

Експерти дали 5 порад, як прогнати ос зі своєї ділянки
Експерти дали 5 порад, як прогнати ос зі своєї ділянки

По-четверте, використовуйте дим. Оси уникають його, тому запалена ароматична паличка або кава може відлякати їх на кілька годин. Просто заповніть миску кавовими зернами або порошком і підпаліть її. Інтенсивний запах і дим відлякають ос від тераси та балкона на кілька годин.

Однак цей метод може здатися не дуже ефективним на вулиці, адже там дим швидко розсіюється. Він також може дратувати людей, тому варто використовувати цей метод з обережністю.

І наостанок по-п’яте, посадіть рослини, які відлякують ос. Деякі рослини мають запахи, які не переносять ці комахи. До таких належать, наприклад, лаванда, м’ята, орегано та базилік. Крім того, помідори також видають запах, який відлякує не лише ос, але й комарів. Тож посадіть ці культури на своїй ділянці, щоб природним чином зменшити кількість жовто-чорних комах.

Отже, оси, хоч і можуть бути неприємними гостями на вашій ділянці, є важливою частиною екосистеми. Замість того, щоб знищувати їх, краще скористатися екологічними методами відлякування, такими як запахи ефірних олій, певні рослини або навіть підроблені гнізда.

Правильне поводження з осами дозволить вам захистити свій простір від їхньої надмірної уваги, не завдаючи шкоди природі. Обирайте природні методи боротьби та насолоджуйтесь теплими днями без непроханих гостей!

Популярне

Подібні новини