Дідусь-агроном із 38-річним стажем розповів, як посадити персик восени і навесні – дерево 99% приживеться

Персик – плодова рослина, родичами якої є слива, алича, абрикос та інші культури. Компактні дерева з неймовірно великими, солодкими та ароматними плодами стають все популярнішими серед дачників.

Розповідаємо далі в матеріалі, як правильно садити персик, щоб він зміг прижитися та давати стабільні високі врожаї.

Яку ділянку обрати для висаджування персика

Для садіння персика рекомендується обирати таку ділянку, щоб вона була сонячною та добре захищеною від вітру. Крім того, саджанець не мають закривати від сонячних променів інші дерева та будівлі. Від інших рослинок персик радять розміщувати на відстані принаймні три метра. Його також не варто висаджувати на тих місцях, де раніше зростали баштанові й пасльонові культури, люцерна, конюшина та полуниця, адже від них він може підхопити вертицильоз. Тому персик на таких ділянках рекомендується садити тільки через три-чотири роки.

Правильна посадка персика навесні

Для саджанця персика яму потрібно підготувати заздалегідь – чим якомога більше часу пройде від моменту її викопування до висаджування дерева, тим кращим стане ґрунт. Якщо планується посадка навесні, тоді яму доцільно вирити ще восени, приблизно за 6 місяців. Розміри котловану залежать від кореневої системи, однак зазвичай він має діаметр і глибину від 50 до 70 сантиметрів. У центрі дна ямки встановлюють міцний кілочок, який повинен виступати над поверхнею землі не менш ніж на 0,5 м.

Саджанець розміщують у центрі ямки на горбок, акуратно розправляючи його коріння, після чого котлован заповнюють ґрунтом. Якщо ґрунт на ділянці бідненький, тоді верхній шар вийнятого ґрунту слід змішати із 5-8 кг перепрілого гною, перегною чи компосту, додати одну склянку деревного вугілля, 50 грамів хлористого калію та 50 грамів суперфосфату та все дуже ретельно перемішати. У разі родючого ґрунту варто додати тільки золу та мінеральні добрива.

Уже більше 20 років для посадки персика восени та навесні використовую цю перевірену схему
Уже більше 20 років для посадки персика восени та навесні використовую цю перевірену схему

Місце щеплення саджанця має бути на декілька сантиметрів вище поверхні ділянки. Після цього ґрунт потрібно утоптати від країв пристовбурного кола до стовбура і полити 2-3 відрами води. Після того, як вбереться вода та місце щеплення вирівняється з поверхнею землі, дерево необхідно підв’язати до кілка. Пристовбурну ділянку радять замульчувати, використовуючи шар гною товщиною приблизно 8-10 см, і простежити, щоб мульча не могла стикатися зі стовбуром.

Правильна посадка персика восени

Для осінньої посадки ямку для саджанця готують заздалегідь, щонайменше за два-три тижні. Ґрунт слід змішати разом із мінеральними добривами і попелом. Подібно до весняної посадки, цей ґрунт із добривами потрібно насипати у вигляді гірки в центр ямки довкола кілочка.

Процес висаджування персика восени не відрізняється від весняного. Після висадки дерево необхідно рясно полити кількома відрами води. Після висихання ґрунту саджанець підгортають на висоту близько 20-30 см. Перед настанням холодів його стовбур варто загорнути за допомогою мішковини, зробивши в ній вентиляційні отвори з південного боку.

Популярне

Подібні новини