Наче хтось змахнув чарівною паличкою і ні моху, ні лишайників на деревах немає: просто зробила цю 1 дію

Дачники знають, що здоров'я саду — це основа щедрого врожаю. Та коли кора дерев покривається зеленуватими мохами чи сірими лишайниками, багато хто сприймає це як суто естетичну проблему. А дарма!

Лишайники — це симбіоз грибів і водоростей, які разом утворюють новий організм, здатний виживати в умовах, де інші живі істоти гинуть. Вони з’являються на корі дерев, стовпах, каменях, дахах, навіть на ґрунті. Мохи ж — це невеликі спорові рослини, які полюбляють затінені та вологі місця.

Городник розповів, як швидко видалити мох та лишайник з дерева
Садівник пояснив, чому лишайник і мох можна видалити простою щіткою

Хоча, на перший погляд, лишайники та мохи виглядають нешкідливо, їх наявність на деревах може сигналізувати про певні проблеми. Самі по собі вони не є прямою загрозою для дерева, бо не харчуються його соками й не проникають у його тканини. Але їхня присутність може свідчити про те, що дерево знаходиться в стресовому стані, наприклад, через недостатню вентиляцію, підвищену вологість або ослаблений стан. Це може призвести до зниження стійкості дерева до хвороб і шкідників.

Крім того, мохи й лишайники можуть зберігати вологу на поверхні кори, що збільшує ризик грибкових інфекцій та гнилі. А ще вони можуть перешкоджати нормальному доступу повітря і світла до кори, що також негативно впливає на здоров’я дерева.

Як боротися з проблемою?

Садівник пояснив, чому лишайник і мох можна видалити простою щіткою

Забезпечте деревам достатній доступ до сонячного світла і повітря. Прорідження крони дозволить краще вентилюватися ділянкам, де може накопичуватися волога.

Легке механічне очищення кори за допомогою м’якої щітки може допомогти позбутися цих паразитів. Робити це варто обережно в суху погоду, щоб не спричинити додаткового поранення й зволоження поверхні. Якщо лишайники чи мохи покрили значну частину дерева, потрібно використовувати спеціальні розчини на основі мідного купоросу або інших фунгіцидів. Обробка такими засобами допоможе вбити мікроорганізми, що сприяють їхньому розвитку.

Популярне

Подібні новини