78-річна бабця Оля по секрету розповіла, з яких овочей не можна збирати насіння – врожаю не буде

Дачники давно помітили: якщо сіяти своє насіння, тоді урожаї будуть вищими. Однак не всі овочі можна розмножити самостійно. Розповідаємо, яким насінням овочів зі свого городу не слід запасатися.

З яких овочів не можна збирати насіння

Овочі, що запилюються бджолами, вимагають значної просторової ізоляції, приблизно на відстані 1 км, щоб уникнути перезапилення і зберегти сортові ознаки. Однак на присадибній ділянці це практично неможливо. Навіть якщо ви висаджуєте лише один сорт, сусіди, ймовірно, вирощують інші, що призведе до перезапилення. Тому збирати насіння огірків, кавунів, динь, гарбузів, кабачків та патисонів не рекомендується. До речі, гарбузи, кабачки й патисони можуть навіть перезапилюватися між собою.

Насіння редиски й редьки теж не варто збирати. Через те, що ці культури часто вирощують на городах, вони швидко зацвітають і запилюються бджолами, що підвищує ризик перезапилення.

Кукурудза також не є добрим кандидатом для збереження насіння, оскільки її пилок переноситься вітром на значні відстані, а вирощують її багато городників.

З ріпчастою цибулею ситуація схожа. Її запилюють як бджоли, так і мухи, а вона поширена майже на кожній ділянці.

Топ овочів, з яких не слід збирати насіння, бо залишитеся без врожаю
Топ овочів, з яких не слід збирати насіння, бо залишитеся без врожаю

Інший важливий момент – це гібриди з позначкою F1. Навіть якщо вони здатні до самозапилення, їхні нащадки зазвичай сильно відрізняються від батьків через розщеплення ознак, тому такі рослини не підходять для збору насіння. У промислових умовах такі гібриди отримують, щорічно схрещуючи одні й ті самі вихідні батьківські форми.

Насіння яких овочів можна збирати, але із застереженням

Є культури, які в принципі запилюють самі себе, але їх із задоволенням відвідують бджоли, тому можливе перехресне запилення. А якщо це сталося, то ознаки сорту не збережуться.

Перці. Так-так, це вони. Щоб сорт зберігся, їх на все літо потрібно вкривати нетканкою, щоб комахи не проникли до рослин. Або вирощувати на насіння вдома в горщиках. Якщо цих умов дотримано, можна зібрати своє насіння.

Насіння перців можна збирати лише з повністю стиглих плодів. А ще краще зірвати їх і покласти вдома, щоб трохи підв’яли – це гарантія, що насіння повністю визріло. Плоди розрізають уздовж, насіння висипають на тарілку та сушать приблизно тиждень.

Популярне

Подібні новини