75-річна бабуся Мотря навчила, як правильно садити тюльпани – рослини 100% проростуть і тішитимуть цвітом

Щоб сад радував вас рясним цвітінням тюльпанів весною, ще з осені потрібно провести ряд заходів. Зокрема, слід підготувати ґрунт, купити посадковий матеріал і провести передпосадкову підготовку.

Розповідаємо далі в матеріалі про певні правила та особливості агротехніки при осінній посадці таких цибулинних квітів, як тюльпани.

Термін посадки тюльпанів восени

Осіння посадка тюльпанів проводиться зазвичай наприкінці вересня-жовтні. Однак завжди потрібно виходити із кліматичних умов конкретних регіонів. Якщо спостерігається тепла осінь, тоді терміни посадки можуть розтягнутися.

Вважається, що правильніше проводити висадку при стабільній температурі ґрунту 10°С. Виміри потрібно проводити на глибині посадки цибулин – це приблизно 10-15 см.

Якщо висадити цибулини тюльпанів раніше терміну, то вони можуть прорости ще до морозів. У результаті ці молоді паростки неминуче загинуть під час зимових температур.

Однак затягувати з посадкою також не можна – в цьому випадку цибулини не встигнуть укоренитися до морозів і навесні зацвітуть пізніше за встановлений термін.

Технологія осінньої посадки тюльпанів

Цибулини тюльпанів висаджують на клумбах, грядках або в бордюрах за заздалегідь складеним планом посадок. Для цього копають борозенки або лунки відповідно до розміру цибулин.

Щоосені висаджую цибулини тюльпанів за цією ефективною схемою
Щоосені висаджую цибулини тюльпанів за цією ефективною схемою

Якщо цибулини сильно заглибити, вони дуже довго проростатимуть. Але занадто маленька глибина може призвести до замерзання. Оптимальною глибиною закладання посадкового матеріалу вважається висота цибулини, помножена на три. Якщо цибулини відсортовані та відкалібровані, то глибина посадки кожної групи буде однаковою.

Тюльпани можна висаджувати щільними групами, рядами чи точково. Відстань між рядами може становити 10-15 см, цього достатньо, щоб цибулинам вистачало живлення.

Для захисту цибулин від гризунів можна використовувати спеціальні посадкові кошики для цибулинних квітів. Вони зручні ще й тим, що цибулини не заглибляться згодом у ґрунт і не загубляться при викопуванні.

При посадці в лунки та борозенки можна насипати 2-3 см піску для додаткового дренажу. Потім акуратно викладаються цибулини – строго горизонтально, вниз донцем, без сильного вдавлювання. Після цього посадки засипають землею та поливають. Згодом їх можна замульчувати соломою або сухим листям.

Таким чином, правильна посадка тюльпанів восени дуже важлива, оскільки від неї залежить якісне цвітіння та розвиток рослин відповідно до сортових характеристик.

Популярне

Подібні новини