6 важливих справ на грядці у вересні, аби начисто вивести колорадського жука: влітку немає жодного на бульбі

Саме зараз час попрацювати на городі, щоб наступного сезону боротьба з колорадським жуком стала набагато легшою. Застосування методів, про які піде мова, у комплексі забезпечить здорові посіви.

Ось кілька ефективних заходів, які можна вжити восени, щоб наступного року звести до мінімуму кількість смугастих агресорів на вашій ділянці.

Прибирання бадилля та рослинних решток

Експерти розповіли, як вивести колорадського жука олією
Експерти розповіли чому саме у вересні слід виводити колорадського жука

Перший і найважливіший крок у боротьбі — це повне прибирання всіх залишків рослин з грядок. Зібране бадилля не компостуйте, оскільки в ньому можуть залишитися личинки чи яйця жуків. Краще його спалити або винести за межі городу.

Глибоке перекопування ґрунту

Восени, коли температура починає знижуватися, шкідники ховаються в ґрунт на глибину до 20-30 см для зимівлі. Перекопування грядок допоможе порушити цей процес, витягнувши жуків на поверхню, де вони стануть вразливими для морозів і природних хижаків.

Сидерати – природні помічники

Посів сидератів восени — це ще один спосіб контролювати шкідників, включно з колорадським жуком. Рослини-сидерати, такі як гірчиця, люцерна або гречка, не тільки покращують структуру ґрунту, але й мають властивості, що відлякують жуків.

Ротація культур

Садівники поділилися досвідом: як прогнати колорадських жуків з вашого саду
Експерти розповіли чому саме у вересні слід виводити колорадського жука

Змінюючи місце посадки картоплі та інших пасльонових культур, ви заплутуєте ненажерливого прибульця, оскільки він звик шукати улюблені рослини на одному і тому ж місці. Восени вже можна спланувати, де що буде рости наступного року, і не садити картоплю на тих же ділянках кілька років поспіль. А ще плануйте посадку культур на наступний рік так, щоб картопля і томати не росли на одному місці.

Обприскування біологічними засобами

Після збирання врожаю, варто обробити ділянки біологічними препаратами, які знищують личинки та яйця, але не завдають шкоди ґрунту і рослинам. Використовуйте біопрепарати, такі як “Бітоксибацилін” або “Фітоверм”.

Мульчування

Мульча допомагає зберегти вологу в ґрунті, але також може бути корисною в боротьбі з жуками. Товстий шар мульчі робить ґрунт важкодоступним для шкідників, які намагаються потрапити до нього на зимівлю.

Популярне

Подібні новини