Коли грядки стали пустими, а до морозів далеко, саджаю цю живильну квітку і город родить потім, як не в себе

Фацелія — це не просто декоративна рослина з ніжними фіолетово-блакитними квітами, що приваблюють бджіл і радують око. Її вирощування приносить чимало користі у господарстві.

Унікальна комбінація властивостей робить фацелію важливим інструментом для органічного землеробства та одночасно надійним союзником для бджолярів.

Сидерат та борець зі шкідниками та хворобами

Одна з головних причин вирощування фацелії на городах — це її властивість бути ефективним сидератом. Коли рослина досягає певної висоти, її стебла й листя можна скосити й закопати у ґрунт. Під час розкладання вони насичують його органічними речовинами, підвищуючи родючість. Також її коріння добре проникає в землю і допомагає її аерувати, роблячи більш пухкою і водопроникною.

Садівники розповіли, коли саме та навіщо сіяти фацелію
Знавці розповіли, як фацелією оздоровити город восени

Це особливо важливо для важких глинистих ґрунтів. А ще ця культура росте швидко й густо, створюючи надійний покрив, який ефективно пригнічує бур’яни. Рослина до того ж відлякує нематод, що ушкоджують корені овочевих культур, а також зменшує кількість патогенних мікроорганізмів у ґрунті. Це значно знижує ризик пошкодження овочевих культур, таких як картопля, морква та інші коренеплоди.

Магніт для бджіл

Експерти розповіли, чому потрібно висаджувати фацелію на городі
Знавці розповіли, як фацелією оздоровити город восени

Це одна з найкращих медоносних рослин, здатна давати нектар навіть у посушливих умовах. Її квітки рясніють пилком і нектаром, що приваблює бджіл та інших корисних комах, зокрема джмелів. Так, з одного гектара посадок фацелії можна отримати до 300 кг меду. Вона цвіте довго — до 45 днів — і залишається цінним джерелом нектару для бджіл навіть у періоди, коли інші рослини вже осипають пелюстки.

Кормова культура

Її зелена маса містить багато корисних речовин і може стати гарним доповненням до кормової бази. Завдяки високому вмісту білка, фацелія підходить для корму як великої рогатої худоби, так і дрібних тварин.

Популярне

Подібні новини