Дідусь-агроном із 38-річним стажем назвав оптимальні терміни для збору обліпихи – ягоди солодші за мед

Обліпиха є цінною ягодою, багатою на мінерали та вітаміни. Як відомо, час збору плодів здатен напряму впливати на їхні корисні властивості та якість урожаю.

Розповідаємо далі в матеріалі, коли наступає оптимальний термін для збору такого цінного скарбу у вашому саду, як обліпиха.

Терміни збору врожаю обліпихи

Досвідчені садівники зазначають, що надто ранній збір зазвичай може стати причиною того, що ягоди будуть не повністю дозрілими та матимуть кислий смак. Однак надто пізній збір також має свої негативні наслідки: зокрема, ягоди перезрівають, що в результаті дуже погано позначається на їхньому смаку та тривалому зберіганні.

Окрім того, в різні періоди дозрівання плоди накопичують різні мікроелементи та вітаміни. Відтак ягоди, що досягли повної зрілості, відзначаються більш насиченим і солодким смаком.

В основному, збір обліпихи залежить від сорту та погодних умов. Зокрема, ранні сорти зазвичай дозрівають наприкінці серпня або на початку вересня, тоді як пізні сорти готові до збору в жовтні. До того ж, тепле літо сприяє більш швидкому дозріванню ягід.

Обліпиху завжди збираю тільки у ці терміни – і насолоджуюся врожаєм солодких і насичених ягідок
Обліпиху завжди збираю тільки у ці терміни – і насолоджуюся врожаєм солодких і насичених ягідок

Якщо планується зберігання обліпихи на тривалий час, тоді найкраще збирати ягоди під час сухої погоди, коли вони вже повністю достигли. Для приготування варення та соків можна брати трішки недозрілі плоди.

Ознакою стиглості є яскравий помаранчевий або жовтий колір ягід, які на смак солодкі або кисло-солодкі. Також дозрілі плоди здатні легко відокремитися від гілок.

Поради

Під час збору ягід обліпихи рекомендується обов’язково надягати щільні рукавички, щоб не пошкодити руки колючками. Найкраще збирати плоди під час сонячної погоди, щоб вони були не вологими.

Зібраний урожай обліпихи можна зберігати протягом декількох днів у холодильнику. Тоді як для більш тривалого зберігання з неї можна приготувати різноманітні смачні заготовочки, наприклад, компоти, варення та соки. Ягоди також можна висушити або заморозити.

Популярне

Подібні новини