56-річна кума-садівниця по секрету розповіла, коли слід обрізати півонії на зиму: краще пізніше, ніж раніше

Зазвичай процедуру обрізки півоній проводять два рази на рік. Перший – після завершення цвітіння, а другий – під час підготовки квітів до зими. Дізнайтеся, коли саме слід обрізати півонії восени.

Навіщо проводити обрізку півоній восени?

Перед зимою півонії потребують обрізки з декількох основних причин. По-перше, листя рослин може бути заражене грибковими хворобами, що часто стає причиною накопичення грибкових спор.

По-друге, коли листя не видаляється, воно також служить притулком для різних шкідників, таких як попелиця, трипси і бронзівки.

По-третє, залишене під снігом листя півоній може почати гнити і, в результаті, викликати зараження ґрунту та інших рослин іржею, сірою гниллю та багатьма іншими хворобами.

У зв’язку з цим обрізка перед зимовим періодом допомагає уникнути поширення хвороб та шкідників, що в результаті позитивно вплине на здоров’я рослин у наступному сезоні.

На зиму обрізаю півонії у цей час – і квітник завжди здоровий, і квіти наступного року пишно цвітуть
На зиму обрізаю півонії у цей час – і квітник завжди здоровий, і квіти наступного року пишно цвітуть

Найкращий час для проведення обрізки півоній на зиму

Найголовніше правило, яке необхідно запам’ятати кожному садівнику, – це те, що не варто поспішати з проведенням повної обрізки півоній. Як показує практика, велика кількість недосвідчених садівників доволі часто поспішає зрізати стебла та листя, однак такий підхід неправильний. Зелена маса здатна допомагати квітам підживлювати коріння та запасатися всіма потрібними для перенесення зими поживними речовинами. Тому, якщо ви дуже рано позбавите півонії листя та стебел, то фактично ослабите рослину.

Крім того, доволі часто занадто рано зрізані квіти при теплій погоді можуть почати відрощувати молоді пагони. Якщо це станеться, можна бути впевненим, що ці пагони не витримають зимових умов і загинуть.

Коли ж тоді найкращий момент для здійснення обрізки півоній? У першу чергу на це впливає вид півоній. Зокрема, найпоширеніші трав’янисті півонії радять обрізати з середини жовтня і до початку листопада (коли вже розпочинаються перші заморозки). ІТО-гібриди півоній обрізають з середини та до кінця листопада, адже вони є набагато більш стійкими до холодів. І нарешті, деревоподібну півонію рекомендується обрізати також пізньою осінню, оскільки вона здатна добре переносити заморозки.

Популярне

Подібні новини