Свекруха каже точно робити, а сусідка, що ні: чи потрібно робити перекопування ґрунту восени та чому

Дачники часто запитують, чи потрібно перекопувати город у вересні, чи можна обійтись без цього процесу. Сьогодні ви дізнаєтеся, чи це справді варто робити.

Перекопування ґрунту восени — це давня традиція, яка має свої глибокі корені, так само як і сама земля під нашими ногами. Як кажуть досвідчені садівники, восени земля “дихає” по-особливому, і ми повинні допомогти їй налаштуватися на майбутній сезон. Перекопуючи землю, ми не просто розпушуємо її, а даємо можливість відкритися підземним мікроорганізмам і насититися киснем. Це наче глибокий вдих перед зимовою сплячкою.

Існує ще один вагомий аргумент на користь осіннього перекопування — боротьба зі шкідниками. Восени в ґрунті багато хто з них закопується на зимівлю, сподіваючись комфортно пережити холоди. Однак, перекопавши ґрунт, ми порушуємо їхні затишні гнізда та виносимо на поверхню, де зимовий холод стане їхнім найгіршим ворогом. Ваші весняні грядки завдяки цьому будуть більш захищеними від шкідників.

Дачники розповіли, чи потрібно перекопувати город
Дачники розповіли, чи потрібно перекопувати город

Не менш важлива й інша сторона цієї справи — земля восени значно краще сприймає органічні добрива. Якщо ви перекопаєте ґрунт і внесете перегній або компост, то до весни земля повністю увібрає всі поживні речовини. Це схоже на те, як люди перед зимою утеплюються теплими речами, аби почуватися комфортно. Так і земля “готується” до весняного пробудження, щоб бути готовою до активного росту та плодоносіння.

Перекопування також допомагає поліпшити структуру ґрунту. Якщо він глинистий, перекопка зробить його більш пухким, а якщо піщаний — допоможе затримати більше вологи. Окрім того, перекопана земля краще поглинає опади, що допомагає запобігти застою води навесні та покращує дренаж.

Популярне

Подібні новини