Можна починати вже зараз: агроном із 38-річним стажем розкрив секрет осінньої посадки півонії – буде пишною

Багаторічні квітучі півонії – пишні, яскраві, різнокольорові, презентабельні рослини. Вони здатні прикрасити будь-яку садову ділянку, оживити прибудинкову територію, надати їй колорит.

Якщо ви давно хотіли створити свій райський куточок з квітучих півоній, настає найкращий сезон – осінній. Саме в цю пору року, а не навесні, досвідчені садівники рекомендують розпочинати посадку. Терміни, правильність проведення робіт і подальший догляд – успіх залежить від багатьох факторів. Розберемося із секретами осінньої посадки півоній для рясного цвітіння.

Найкращий час для висаджування півоній восени

Якщо ви плануєте вирощування півоній, то осіння посадка є одним із найліпших варіантів. Адже саме у цей період кущики знаходяться у стані спокою і тому здатні набагато ліпше прижитися. У результаті квіти, які були висаджені восени, можуть “похвалитися” більш міцним імунітетом.

Досвідчені садівники рекомендують проводити посадку півоній восени, коли вже минула літня спека, проте ще не почалися зимові морози. Найоптимальніший момент – з середини вересня і до початку жовтня. Однак у південних регіонах посадку можна трішки відкласти.

Секрет осінньої посадки півоній для рясного цвітіння розкрито: просто посадіть її за цією перевіреною схемою
Секрет осінньої посадки півоній для рясного цвітіння розкрито: просто посадіть її за цією перевіреною схемою

Перевірена схема посадки півоній восени

Для того щоб провести посадку, радять обирати ділянку, котра у літній період буде дуже добре освітленою та захищеною від вітру. Ґрунт повинен бути легким і піщаним, із гарною водопроникністю. Якщо земля важка, фахівці рекомендують викласти на дно дренаж. Також ділянку під квіти можна підгодувати за допомогою торфу, вапна або піску.

Необхідно викопати ямки на відстані не менше ста сантиметрів одна від одної та двох метрів від будівлі чи паркану. Ямки повинні мати глибину приблизно вісімдесят сантиметрів (разом із місцем під дренаж). Однак краще орієнтуватися на висоту саджанців, а не лише на числа. Після завершення посадки бруньки повинні бути розташовані на висоті не менше трьох-п’яти сантиметрів від поверхні ґрунту, бо в іншому разі півонії можуть не зацвісти.

Саджанці слід посадити в ямки і дуже рясно полити. Також варто замульчувати ґрунт навколо стебла, використовуючи солому, тирсу, хвою, а на зиму саджанці радять вкрити за допомогою ялинових гілочок.

Популярне

Подібні новини