Фітофтора зіпсувала мені не 1 кг врожаю за 10 років: “жменька” насіння фацелії врятувало 97% врожаю за сезон

Фітофтора на ділянці – ще той виклик для городників. Проте, завдяки простим і популярним сидератам ви можете легко очистити свій ґрунт на городі.

Городники зі стажем точно витратили далеко не один рік, аби побороти фітофтору на своїй ділянці. Ця хвороба така небезпечна, що може “спалити” весь врожай картоплі за лічені дні. Ви можете намагатись боротись із нею різними способами.

Хтось обирає спеціальні засоби з магазинів, а хтось воліє користуватись народними методами – обприскування й інше. Втім, експерти радять спробувати інший ефективний спосіб, який завжди допомагає на 100%.

Як позбутись від фітофтори

Мова йде про посів сидератів. Найкраще для захисту посадок картоплі від фітофтори допомагає фацелія. Візьміть жменьку насіння та просто розкидайте між рядами після підгортання. Рослини будуть залишатись зеленими до самої осені, а в сусідів ви зможете помітити ознаки хвороби, що прогресує.

Експерти пояснили, чим сидерати можуть допомогти в процесі очищення городу від гризунів
Експерти пояснили, чим сидерати можуть допомогти в процесі очищення городу від гризунів

Як виявилось, захистити картоплю від фітофтори допомагає коренева система фацелії. Вони мають властивість виділяти особливі сполуки, аромат яких відлякує шкідників і не дає розвиватись спорами грибків. Картопля такі хімічні сполуки вбирає і стає неїстівною для фітофтори, але придатною для вживання людиною.

Вчені запевняють, що сидерат фацелія здатен знищити більш як 90% спор фітофтори. Разом із тим, картопля не втрачає своїх корисних властивостей, а всі потрібні їй для розвитку комахи й мікроби залишаються поруч.

Експерти пояснили, чим сидерати можуть допомогти в процесі очищення городу від гризунів

Насіння потрібно просто розкидати між рядками з картоплею. Закладати їх не треба, адже вони і так добре проростуть. На сотку землі вистачить усього жмені посівного матеріалу – 30-40 грамів. Не варто сіяти рослину густо.

Популярне

Подібні новини