5 справ на городі, які обов’язково необхідно зробити у вересні – поради від кума-агронома з 38-річним стажем

Незважаючи на прийдешню осінь, городні роботи у вересні не закінчуються. Давайте розглянемо, які дії слід зробити на городі, щоб майбутній урожай був багатим, а дерева були захищені від шкідників.

Обробити плодові дерева

Обробкою дерев необхідно займатися до того моменту, як опаде листя і комахи підуть під землю (обробити потрібно мідним купоросом або бордоською рідиною). Крім знезараження дерев і кущів, потрібно також зібрати всі опалі плоди і зняти з гілок засохлі або згнилі, інакше це буде додатковим розсадником хвороб і шкідників. Усі сухі та хворі гілки слід спалити.

Побілити дерева можна восени. Для цього підійде водоемульсійна фарба. Для кращого укриття та збереження дерев і кущів від морозу використовуйте білу мішковину, спанбонд або інший матеріал, який не пропускатиме світло, та обмотайте ним стовбури.

Удобрити та обрізати кущі

Внесіть у вересні у ґрунт калійні та фосфорні добрива (зола, фосфат, калій). Азотними добривами восени землю не підгодовують – це може призвести до активного росту рослин, які незабаром загинуть від заморозків. У вересні ще можна підгодувати пізні сорти капусти, буряків, селери та порею, бо вони плодоносять наприкінці осені.

Рано восени вже обрізають малину та ожину, вуса у полуниці – все це робиться для того, щоб наступного року ви отримали багатий і смачний урожай. Разом із проріджуванням ягідних кущів видаліть і слабкі рослини, а на їх місце посадіть нові, сильні та здорові кущі. Не зайвим стане підживлення полуниці, суниці та малини.

Ці 5 найважливіших справ на городі має зробити у вересні кожен городник – майбутній урожай буде багатим
Ці 5 найважливіших справ на городі має зробити у вересні кожен городник – майбутній урожай буде багатим

Прибрати бур’яни

Вирвіть всі бур’яни, які ростуть на вашій ділянці. Їх насіння може розплодитися в ще більшій кількості. Зібрані бур’яни спаліть або викиньте туди, де нічого не росте.

Насіння кропу або квітів можна зібрати та залишити для посадки на наступний рік.

Посіяти сидерати

Сидерати – рослини (до них відносяться квасоля, горох, люцерна, соя, конюшина, сочевиця, люпин, пшениця, овес, жито, ячмінь), які вирощуються для поліпшення ґрунту, його структури та збагачення корисними мінералами. Сидерати допомагають зменшити кількість та зростання бур’янів.

Їх треба посіяти у перші дні вересня – вони стануть хорошим добривом. До речі, серед сидератів можна вибрати і морозостійкі рослини (конюшина, віка, горох), які протримаються навіть до весни.

Полити дерева

Здійснюйте полив дерев після спаду всіх листків. Зверніть увагу, що ґрунт під деревами після поливу має бути мокрим на 1-1,5 м. Якщо ви посадили саджанці, їм необхідно 40 л води, а звичайним деревам – 50-70 л.

Популярне

Подібні новини