Як сіяти гірчицю вручну для покращення ґрунту після виснаження врожаєм: земля розпушиться і скаже “Дякую”

Після збирання врожаю культурних рослин, які неминуче виснажують ґрунт, витягаючи з нього всі необхідні для життєдіяльності речовини, необхідно подбати про поповнення запасів поживних елементів.

Окультурювати землю можна за допомогою мінеральних та органічних добрив. Однак існує й інший спосіб підтримки родючості – сидерація, при якому на звільнених площах висаджуються спеціальні рослини. Одним із найпопулярніших і часто використовуваних сидератів є гірчиця.

Процес посадки гірчиці восени

Осінній посів гірчиці здійснюється приблизно так само, як і навесні. Тому особливої підготовки насінню гірчиці не потрібно. Їх просто хаотично розкидають по підготовленій заздалегідь ділянці (земля має бути пухкою та трохи вологою).

Потім ґрунт потрібно розрівняти граблями та засипати тонким шаром піску. Чим тонший верхній шар, тим швидше з’являться перші пагони.

Накривати або утеплювати ґрунт до появи паростків гірчиці не потрібно. А от коли рослини з’являться назовні, їх краще приховати від пернатих. Птахи із задоволенням їдять свіжі листочки. Як захист можна використовувати нетканий матеріал або сітки. Приблизно через 5 діб їх можна прибирати.

Гірчиця досить стійка до низьких температур. Паростки легко витримають, якщо вночі буде мороз до -5 °C.

Висаджувати гірчицю рекомендується наприкінці серпня чи в першій половині вересня. Так утворюється гарна кількість зеленої маси, яка становитиме близько 0,5 тонни з однієї сотки.

Тепер точно знаю, як сіяти гірчицю вручну: лайфхаки для легкого посіву неймовірно корисного сидерату
Тепер точно знаю, як сіяти гірчицю вручну: лайфхаки для легкого посіву неймовірно корисного сидерату

Сіяти гірчицю потрібно одразу після збирання врожаю. Адже якщо затягнути з початком посадки, то через 3-5 днів можна буде побачити на ділянці небажані бур’яни.

Особливості посіву гірчиці восени

Існують певні рекомендації щодо посіву гірчиці восени, дотримання яких дозволить отримати гарний урожай та захистити ґрунт. Зокрема, на землі перед посівом не повинно бути ніяких залишків інших культур, особливо плодів.

Грядки потрібно покрити перегноєм. На один квадратний метр потрібно приблизно 20 літрів. До нього можна додати доломітове борошно. Також на поверхні не повинно бути великих земляних грудок. Їх розбивають та розрівнюють граблями.

Посів насіння має бути густим. Боятися сипати багато насіння не варто. Чим щільніше зійде рослина, тим краще буде захищений ґрунт. Так збережуться всі поживні речовини та виключиться ерозія.

Якщо гірчицю саджають на приправу, то рекомендується висаджувати рядковим методом. Між насінням залишається відстань близько 10 см, а між рядами – 20 см. Зміцнілі кущі розростаються швидко, і ряди скоро зімкнуться, стануть щільними.

Крім того, гірчиця не підійде для добрива ґрунту, якщо наступного року на цьому місці будуть садити ріпу, редис або капусту. Це пояснюється тим, що вони можуть пошкоджуватися одними і тими ж шкідниками і схильні до однакових хвороб.

Популярне

Подібні новини