Фокус карпатського “мольфара”: сію це восени, і картопля росте, як наче бабка з села пошептала

Вересень прийшов, і саме час висівати сидерати. Це рослини, які можуть замінити цілий камаз гною  — вони покращують структуру ґрунту і не тільки.

Також вони затримують сніг, збагачують землю азотом, фосфором, сіркою, калієм та іншими мікроелементами, знезаражують ґрунт від грибкових спор, пригнічують шкідників і бур’яни на ділянці. Окрім того, сидерати можуть замінити сівозміну на невеликих ділянках.

Це особливо важливо для теплиць, де щорічно вирощуються одні й ті ж культури. Ми зазвичай засіваємо більшість грядок білою гірчицею. Її можна придбати в будь-якому магазині, і вона відмінно розпушує важкий ґрунт, а також має чудові фунгіцидні властивості. Після неї можна забути про паршу, фітофтору та інші грибкові хвороби, тому перед томатами й картоплею висівати її необхідно.

Ще однією перевагою білої гірчиці є те, що вона добре справляється з дротяником, який пошкоджує наші картопляні посадки та швидко розмножується личинками. Біла гірчиця швидко нарощує зелену масу і збагачує ґрунт сіркою, фосфатами та азотом. Єдиний нюанс — її не можна висівати перед капустою, редискою, редькою або салатом, оскільки ці рослини мають спільні хвороби.

Експерти розповіли, що сіяти восени, щоб зібрати щедрий врожай картоплі
Експерти розповіли, що сіяти восени, щоб зібрати щедрий врожай картоплі

Перед цими культурами можна посіяти буркун. Коли рослина почне давати бутони, її зрізають, а зелену масу подрібнюють і закладають у ґрунт. Для максимального ефекту грядки із замульчованим буркуном можна пролити препаратом “Байкал ЕМ1”. Однак зелену масу гірчиці восени закладати не треба. Висіваємо її рядками, закладаємо насіння граблями або поливаємо дощуванням.

Ще одним гарним осіннім сидератом є олійна редька. Вона має майже всі властивості гірчиці, але додатково допомагає боротися з нематодою. Злакові ж мають надто щільну кореневу систему, яку потім доведеться окремо переробляти.

Популярне

Подібні новини