Підслухала в черзі на базарі про 3 способи, як зробити чорнослив у домашніх умовах на зиму – ну дуже смачно!

Чорнослив зазвичай сушать із кісточкою або без неї. Перший варіант підходить тим, хто любить компот із сухофруктів, а ось для супів, салатів тощо краще все ж таки використовувати сливи без кісточок.

Як підготувати та висушити чорнослив на зиму

Спочатку потрібно оглянути зібраний урожай слив і відбракувати зіпсовані екземпляри: для цього способу зберігання підійдуть тільки стиглі, але щільні плоди з цілою шкіркою. Після цього у слив видаляють плодоніжки та добре промивають самі плоди.

Крім того, деякі господині рекомендують після миття слив 20-30 секунд бланшувати їх в окропі з содою з розрахунку 1 ст. л. на 1 л води. Після цього восковий наліт зі шкірки слив пропаде, а самі вони приготуються швидше. Але дотримуватись цього пункту при домашньому виробництві чорносливу необов’язково.

Наступний етап – видалення кісточок. Як ми вже сказали, це також необов’язково, але все одно відіграє певну роль. Видалити зі слив кісточки можна як вручну (у тому числі за допомогою підручних засобів), так і з використанням спеціальних пристроїв.

Далі господині по-різному готують чорні сливи до сушки. Хтось взагалі зберігає цілісність плодів і відразу ж відправляє їх у сушарку або в духовку, встановивши мінімальну температуру й залишивши дверцята трішки привідкритими. Інші розрізають сливи ножем навпіл, видаляючи кісточку, тим самим скорочуючи час їхнього сушіння. Треті прагнуть, щоб чорнослив вийшов м’якшим і солодшим. Якщо ви очікуєте такого ж результату, тоді надріжте сливи вздовж кісточки і покладіть трохи цукру.

Уже 20 років роблю чорнослив сама на зиму тільки так: 3 перевірені часом найпростіші способи-рецепти
Уже 20 років роблю чорнослив сама на зиму тільки так: 3 перевірені часом найпростіші способи-рецепти

Підготовлені плоди розкладають не надто щільно один до одного на деку, застеленому пергаментним папером, і відправляють у духовку, встановивши мінімальну температуру та залишивши дверцята трохи привідкритими. Сушать чорнослив до бажаної м’якості, а потім залишають у духовці до повного остигання. Або доводять до готовності, трохи підвищивши температуру.

Також, щоб чорнослив був ще смачнішим, після всіх описаних вище дій залиште висушені плоди на 2-3 доби “подихати” при кімнатній температурі, попередньо закривши їх марлею.

Другий спосіб – застосувати для сушіння спеціальний пристрій: сушарку. В інструкції до неї можна знайти докладне пояснення, які плоди можна там сушити і як це правильно зробити.

Третій спосіб – висушити чорнослив, виклавши його на знімну плоску поверхню, покривши марлею і залишивши в сонячному місці.

Цей метод підходить тим, кому нема куди поспішати, адже на сушіння слив, залежно від їх розміру, піде мінімум тиждень. Крім того, потрібно не забувати на ніч забирати тацю з ласощами до будинку.

Популярне

Подібні новини